Sabine
80 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 170 gram boter, in blokjes gesneden
  • 100 gram Crisco (verkrijgbaar bij de Jumbo)
  • 60 milliliter wodka
  • 60 milliliter koud water

Kun jij het geheime ingrediënt raden?

Voordat je bezig kunt gaan met de vulling voor een taart, is het handig om vast te weten wat je gaat gebruiken als taartbodem. Kant-en-klaar taartdeeg is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, maar als je de keukenprins of -prinses wilt uithangen, is het ook leuk om de bodem zelf te maken. Bovendien is het ook nog eens lekkerder, zéker als je dit ene geheime ingrediënt gebruikt.

Het geheime ingrediënt is een alcoholisch drankje.

Geheim ingrediënt

Wanneer het op taartdeeg aankomt vinden we het maar wat makkelijk om een pakje in de winkel te kopen waar we alleen wat boter en water aan hoeven toe te voegen (of een deeg waar we niets meer aan hoeven te doen). Maar zelf het deeg maken is ook helemaal niet moeilijk en het is bovendien erg lekker. Vooral als je er een beetje wodka doorheen doet. Het klinkt raar, ongebruikelijk zelfs, maar wodka bevat veel alcohol en dit zorgt ervoor dat de gluten zich niet te veel gaan ontwikkelen, waardoor het deeg kruimeliger blijft. Dit zorgt ervoor dat het deeg een lekkere structuur krijgt. Wil je zelf aan de slag gaan met een taartbodem met wodka? Wij hebben het recept voor je.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Doe tweederde van de bloem, het zout en suiker in een keukenmachine en zet de machine twee keer een seconde aan zodat de ingrediënten zich vermengen.
  • Voeg de boter en Crisco toe en zet de keukenmachine aan tot er kruimels ontstaan. Dit duurt ongeveer 15 seconden.
  • Gebruik een spatel om het deegmengsel wat naar beneden te duwen en voeg het overgebleven beetje bloem toe. Zet de keukenmachine opnieuw 15 seconden aan. Doe het mengsel daarna in een kom.
  • Meng de wodka en het water. Doe de helft van de wodka en het water in de kom en gebruik je vingers om het deeg te kneden tot een bal vormt. Is het deeg nog te kruimelig? Voeg dan nog een beetje van het water/wodka-mengsel toe.
  • Rol het deeg uit en voilà: je taartbodem is af. Bekleed een taartbakvorm met de taartbodem en vul het met je favoriete taartvulling. Bak de taart daarna in een voorverwarmde oven op 180 graden gaar in 50 tot 60 minuten. 

Lees ook: Dit is het recept voor de allersimpelste appeltaart ooit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Heather likes food | Beeld: Pexels