Jasmijn

Er zijn verschillende manieren om tijd te besparen

Sommige mensen kunnen uren in de keuken staan om een gerecht te bereiden, anderen hebben een stuk minder geduld. Vind jij koken niet erg, maar heb je ook geen zin om enorm lang in je keuken bezig te zijn? Met deze vier tips kook je zo handig mogelijk. 

 

Recept doorlezen

Ga je met een recept aan de slag, dan heb je misschien de neiging om dat gewoon stap voor stap te doorlopen. Het is echter erg belangrijk om eerst het volledige recept door te lezen. Je weet dan niet alleen wat je allemaal klaar moet leggen (zie punt hieronder), maar ook wat je kunt verwachten. Zo kom je niet in de situatie terecht waarbij je halverwege het recept totaal geen zin meer hebt, omdat het allemaal veel langer duurt dan je dacht.

Mise en place

Het Franse ‘mise en place’ betekent letterlijk ‘iets op z’n plaats zetten’. Zorg er voordat je gaat koken voor dat je alles klaar hebt liggen. Wil je helemaal efficiënt te werk gaan, leg de ingrediënten voor je gerecht dan van links naar rechts naast elkaar. Er hoeft dan geen gespeur naar dat ene potje kruiden of die ene pollepel meer plaats te vinden tijdens het koken. Het scheelt je tijd én je loopt niet het risico dat er op de achtergrond iets aanbrandt.

Zout, Vet, Zuur, Hitte

Deze vier elementen worden vaak als key elements van een goed, simpel gerecht genoemd. Zorg je voor de juiste balans tussen deze vier, dan kan je gerecht al bijna niet meer mislukken. Gebruik genoeg zout, wees niet bang voor wat (olijfolie, boter, volle yoghurt) als je veel smaak wilt, citroensap is je beste vriend en zorg voor de juiste hoeveelheid hitte onder je pannen. Het zorgt er allemaal niet voor dat je langer in de keuken staat, maar wel dat je gerecht zo smaakvol mogelijk wordt. Succes gegarandeerd!

Afwassen tijdens het koken in plaats van erna

Dé tip als je tijd wilt besparen in de keuken: was tijdens het eten ook alvast een deel van de gebruikte spullen af. Tijdens de kooktijd van je pasta, wanneer de rest van het gerecht op een zacht vuurtje staat te pruttelen, kun je net zo goed even de afwasborstel over de snijplank en het groentemes heen halen. Scheelt je later weer!

Lees ook: 8 trucjes om sneller en efficiënter te koken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Unsplash, Kevin McCutcheon