Tjitske

Zo leer je sneller en efficiënter koken

Vind je uitgebreid koken leuk, maar heb je er doordeweeks niet zo veel tijd voor? Dat snappen we! Je moet aan het werk, misschien ‘s avonds nog wel sporten of naar vergaderingen en als je kinderen hebt, moeten die vaak ‘s avonds ook nog van hot naar her worden gesleept voor sport en hobby’s. Daarom hebben we niet altijd tijd om lang te koken. Ga nu niet met de Franse slag aan het werk, maar houd deze acht trucjes in het achterhoofd om lekker maar ook snel te koken.

Voor die dagen dat je het gewoon druk, druk, druk hebt.

1. Cherrytomaatjes

Gaan er cherrytomaatjes door je gerecht? Houd dan op met die dingen één voor één te snijden. Dit kost je veel tijd, want het kan veel sneller! Spoel de tomaatjes af en leg ze op een plat bord of een snijplank. Leg er een ander bord op de kop op en houd deze met je hand stabiel. Pak een lang en scherp mes en snijd tussen de borden door. Voilà, al je cherrytomaatjes zijn binnen luttele seconden door de helft.

2. Pompoen

Ben jij ook zo dol op pompoen? Heerlijk door een soep, stoofpotje of risotto. Maar als je weleens zo’n ding hebt geslacht, dan weet je hoeveel tijd en moeite dat kost! Vooral de schil is erg dik en hard. Maak het jezelf daarom makkelijker door de pompoen in z’n geheel drie minuten in de magnetron te zetten. Hierna is de schil lekker zacht en kun je de pompoen veel gemakkelijker snijden. Verwijder de pitjes met een ijsschep, want deze heeft een scherpere rand dan gewone lepels.

3. Pasta

Ben je de ongeduld zelf en kun je niet wachten tot die pan met pasta gaar is? Kook je pasta dan eens in een koekenpan! Door het grotere oppervlak is de pasta namelijk sneller gaar. Doe de pasta in de pan en giet er een laag water overheen zodat de pasta ongeveer een centimeter onder staat. Door het grote oppervlak van de pan gaat het water sneller koken en is je pasta ook sneller gaar.

4. Knoflook pellen

Zit jij vaak te klungelen met de schil van je teentje knoflook? Het harde vel komt onder je nagels en je vingers gaan stinken, wat een ellende. Pak een mes en duw met de platte kant van het mes op de knoflook. De schil zal breken waardoor je het velletje er veel makkelijker af kunt halen.

5. Ei pellen

Heb je meerdere eieren gekookt voor bij je avondeten? Pel ze dan in één keer in plaats van om de beurt. Doe de eieren in een afsluitbare bak en vul deze tot de helft met water. Doe het deksel erop en schud het bakje flink. De eierschalen zullen breken door de kracht en het water spoelt ze gemakkelijk van de eieren af. Zo kun je de overgebleven schalen heel gemakkelijk verwijderen.

6. Drinken koelen

Komen er mensen eten maar ben je vergeten het drinken koud te zetten? Geen nood, je drinken kan binnen tien minuten koud zijn. Wikkel een vochtig keukenpapiertje om de fles of blikjes en zet ze in de vriezer. Na tien minuten is je drinken ijskoud!

7. Aardappelen schillen

Van oudsher eten wij Nederlanders veel aardappelen. Wie herinnert zich niet hoe moeder of grootmoeder eindeloos aardappelen zat te schillen? Sorry moeders en grootmoeders, maar dit kan veel handiger. Was de aardappelen met schil en snijd de schil rondom in. Kook de aardappelen in hun jasje en spoel ze als ze eenmaal gaar zijn af met koud water. Nu kun je de schil er zo afschuiven. Een fluitje van een cent!

8. Boter smelten

Wil je snel nog even een appeltaartje bakken, maar sta je onder tijdsdruk? Dan kan het wachten tot de boter op kamertemperatuur is tergend lang duren. Tip: rasp de koude boter en leg de rasp op een groot bord. De boter heeft nu een groter oppervlak waardoor hij sneller op temperatuur komt.

Lees ook: Cream of tartar, baking powder of soda? Dit is het en zo vervang je het

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels