Wist je dat het gat in een snijplank deze handige functie heeft?

Maayke

Dat het gat in een snijplank deze handige functie heeft wist je vast nog niet!

Zo nu en dan komen we dingen op het internet tegen waar we steil van achterover slaan. Natuurlijk gebruiken we een snijplank dagelijks in de keuken en dient dat ‘gat’ als een soort handvat. Maar wist je dat dit gat eigenlijk ook een hele andere functie heeft?

Naast dat het dienstdoet als een handvat, dient het gat in een snijplank ook voor iets anders.

Functie gat in snijplank

Een snijplank is een onmisbaar item in de keuken. We snijden hierop al onze ingrediënten: van groenten en kruiden tot aan vlees. Dat er in vrijwel alle snijplanken een handvat zit, is je vast niet ontgaan. Maar dit werkt ook erg goed als een soort ‘trechter’ om je gesneden ingrediënten zonder te knoeien in de pan te krijgen. Wanneer we met het mes de gesneden etenswaren op de normale manier toevoegen aan de pan, is de kans groot dat de helft ernaast valt. Zonde! Want met deze simpele tip zal dat vanaf nu nooit meer gebeuren. Typisch een gevalletje: hadden we dit maar eerder geweten…

Bekijk hieronder de instructievideo van LibelleTV:

Schoonmaken

En als we dan toch bezig zijn, kunnen we direct ook wel een aantal goede tips gebruiken om de snijplank weer spic en span te krijgen. Er zijn drie simpele manieren om dit te doen:

  • Citroen: deze gele vruchten werken erg goed om de vieze geuren van snijplanken af te krijgen. Bij plastic snijplanken trekken de geuren van de gesneden etenswaren er niet zo snel in, maar houten snijplanken daarentegen houden veel geuren vast. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenzijde over de plank heen. Je zult merken dat de vieze geur zo weer verdwenen is!
  • Baking soda: dit middeltje werkt voor talloze dingen in het huishouden. Zo ook voor het reinigen van je snijplank. Scrub met een theelepel baking soda de plank af en toe goed schoon. Op deze manier gaat je snijplank veel langer mee en verwijder je de meest kleine, hardnekkige vuiltjes. Spoel na afloop de plank goed schoon met wat heet water.
  • Zout: de derde en laatste optie om je snijplank goed schoon te krijgen is zout. Dit zorgt ervoor dat je plastic of houten plank lichter en helderder van kleur wordt. Het enige wat je hoeft te doen is wat zout op te lossen in water en een theedoek te drenken in het zoute water. Gebruik vervolgens de theedoek om je snijplank weer als nieuw te maken.

Lees ook: Leg altijd dit onder je snijplank voordat je begint met snijden

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: LibelleTV | Beeld: Kookfans©