We wisten vooral niet dat je peren zó goed kan bewaren als je deze tips volgt

Ook zo klaar met die zachte aardbeien en beschimmelde frambozen na een paar dagen? Dan zou je je fruit wel eens verkeerd kunnen bewaren. Sommige vruchten doen het namelijk het beste in de koelkast en anderen bewaar je beter op een keukenpapiertje. Wij vertellen je per fruitsoort hoe je ze het beste kunt bewaren.

Aardbeien

Als je de supermarkt in loopt, zie je volop aardbeien in de schappen staan (vaak ook nog voor een leuk prijsje). Dat komt doordat de heerlijke zomerse vrucht nu in het seizoen is, dat loopt namelijk van mei tot september. Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. Enne, laat het kroontje erop zitten.

Appels

Een appel kun je het beste bewaren op een koele, donkere en vochtige omgeving. In de koelkast dus! Op die manier kun je appels weken, soms zelfs maanden, bewaren zónder dat ze melig worden. Hoe komt dat nou? Dat heeft alles te maken met de kou. Die remt het rijpingsproces af, waardoor je appel langer vers, sappig en smaakvol blijft.

Frambozen

Ook frambozen zijn op dit moment weer in het seizoen. Frambozen blijven maar een dagje goed als je ze op de fruitschaal bewaart. Daarom leg je ze het beste in de koelkast in een papieren zak. Om te voorkomen dat ze vochtig worden, wat echt funest is voor dit zachte fruit, leg je een stukje keukenpapier onder de frambozen. Op deze manier blijven ze tot zo’n drie dagen goed. Snel opeten dus of vries ze anders in.

Mango

Een mango blijft gelukkig wat langer goed: zo’n acht dagen op de fruitschaal, zonder er iets aan te doen. Heb je de helft van de mango gebruikt en wil je de andere helft bewaren? Dek deze dan af met folie en leg ‘m in de koelkast. Wil je de mango zelfs invriezen? Dan moet je eerst de schil en de pit verwijderen en ‘m in stukjes snijden.

Druiven

Druiven zijn heerlijke vruchten die altijd lekker zijn. Ook deze bewaar je het beste in een papieren zak of laat ze lekker in de originele verpakking zitten, in de koelkast. Ze blijven langer goed als ze aan de tros zitten, dus laat die intact. Ook hier is het verstandig om wat overtollig vocht te absorberen met een keukenpapiertje, dan blijven ze zo’n zeven dagen goed.

Peren

Deze hadden we niet verwacht: peren kun je in principe buiten de koelkast bewaren, dan zijn ze tot een week goed, maar in de koelkast kun je ze tot wel vier weken nog eten. Wow!

Bananen

Dit stuk fruit moet je absoluut niet in de koelkast bewaren. Bananen zijn namelijk gevoelig voor kou en bederven daar sneller van. Je mag ze wel op een koele, droge, donkere plek neerleggen om ze langer goed te houden, maar bedenk ook dat andere soorten fruit sneller bederven in de buurt van bananen. Goed om te weten! Ook geven we de misschien al bekende tip mee om de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Lees ook: Handig om te weten: dit is de fruitsoort met de meeste vitamine C

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, AD | Beeld: Pexels