Jasmijn

Helaas hoort er wel een kanttekening bij…

Als je een tekort aan vitamine C hebt, is de kans groot dat je meteen naar de sinaasappelpers grijpt. Sinaasappels staan er namelijk om bekend dat ze veel vitamine C bevatten. Ook citroenen zitten er bomvol mee. Toch is er een fruitsoort die de kroon spant.

Barbados-kers

Als we acerola zeggen, gaat er waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Het is een fruitsoort die ook wel West-Indische kers of Barbados-kers genoemd wordt. De kersjes zijn geel-oranje en hebben een oranje of rode schil waar ribbels op zitten. Een acerola bevat meer dan dertig (!) keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Je kunt acerola’s door de yoghurt roeren, ‘los’ opeten of er toetjes of taart van maken. Ze hebben een zoetzure smaak.

Alleen poeder

Een groot nadeel aan deze ontdekking, is dat acerola in Nederland niet te koop is. De kersen groeien alleen in Zuid-Amerika en zijn te kwetsbaar om in te pakken en hierheen te vervoeren. Wel kun je bij sommige natuurwinkels acerolapoeder inslaan als je behoefte hebt aan een vitamineboost.

Diverse opties

Acerola bevat maar liefst 1685 milligram vitamine C per 100 gram. Ter vergelijking: sinaasappels bevatten 50 milligram vitamine C per 100 gram, citroenen 45 milligram. Wil je wel meer vitamines binnenkrijgen, maar ben je niet zo’n fan van poedertjes? Dan kun je ook kiezen voor zwarte bessen (128 milligram vitamine C per 100 gram), guave (168 milligram) of kiwi (65 milligram). Ook kun je voor verschillende groenten kiezen, waaronder boerenkool (100 milligram) of spruiten (150 milligram).

Lees ook: Champignons met extra vitamine D? Dit moet je weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Unsplash, Manu Camargo