Tjitske

Fout 6: Koude bouillon

Zorg ervoor dat de bouillon die je gebruikt warm is. Gebruik je koude, afgekoelde bouillon of water dan koelt de rijst te veel af en kookt het niet lekker en gelijkmatig. Zet een pan met bouillon op het vuur en laat het rustig sudderen terwijl je het regelmatig bij de risotto schept.

Fout 7: Roeren

Misschien wel de meest gemaakte fout bij het koken van risotto: te veel roeren. Je wil niet constant roeren, omdat je hiermee de textuur van het gerecht verpest. Roer niet meer dan eens in de 30 seconden, alleen om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan plakt. Als je de goede hitte gebruikt (middelmatig) dan zal de rijst vanzelf garen.

Fout 8: Te lang

Volgens Food and Wine zou je risotto niet langer dan 20 minuten moeten koken, maar 16 is vaak ook al genoeg. Voeg regelmatig een scheut bouillon toe en voeg halverwege het proces het zout toe. Kook je de rijst te lang, dan wordt het een klei-achtige substantie.

Fout 9: Ingrediënten toevoegen

Als alle bouillon is opgenomen kun je de pan het beste van het vuur afhalen om even af te koelen. Na drie minuten is het moment daar om de overige ingrediënten toe te voegen: boter en kaas, maar nooit olie! Voeg ook nu pas de groente toe, laat het nooit meekoken met de risotto. Kook, grill of bak groente of zeevruchten apart en voeg het aan het einde toe aan het gerecht.

Lees ook: Hmmm: zo maakt Jamie Oliver zijn paddenstoelenrisotto

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Food&Wine, Bon Appetit | Beeld: Videostill