Desy

Je had nooit gedacht dat deze dranken zo veel suiker bevatten

Je eet geen chocolade meer en bent geminderd met het eten van de koekjes. Je denkt misschien dat je daardoor veel minder suiker binnenkrijgt, maar schijn bedriegt. In je drankjes zit namelijk nog steeds een lading met suiker, zelfs in de dranken waarvan je het niet verwacht…

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Als je meteen aan dranken zoals cola en Fristi denkt dan heb je gelijk: deze producten zitten boordevol suiker. Maar wist je wel dat andere drankjes -die in jouw ogen misschien heel gezond en onschuldig lijken- ook een suikerbommetje kunnen zijn? We vertellen je straks hoeveel suiker je dranken bevatten, maar eerst is het handig om te kijken naar hoeveel suiker een gemiddeld persoon maximaal op een dag binnen zou moeten krijgen. Eet je standaard zo’n 2000 calorieën per dag, dan zou je maximaal 25 gram aan toegevoegde suikers binnen moeten krijgen.

Verborgen

Je denkt dan misschien dat je bijna geen suiker meer binnenkrijgt als je cola en suiker in de koffie uit je leven gebannen hebt. Je bent ook zeker op de goede weg, maar helaas is het de waarheid dat veel meer dranken propvol suiker zitten dan je denkt, zélfs de dure ‘gezonde’ drankjes die je in de supermarkt ziet. De gezondheidsclaims op de verpakking en de manier waarop het in de markt wordt gezet is erg misleidend en kan ervoor zorgen dat consumenten geen flauw idee hebben van wat ze eigenlijk binnenkrijgen. Om iets meer helderheid te creëren zetten we daarom verschillende drankjes met verborgen suikers op een rijtje.

Sappen

Een gezond fruitsapje, wat kan daar nu verkeerd aan zijn? Een begrijpelijke gedachte, maar we moeten je teleurstellen: in een glas verse sinaasappelsap zitten dan wel vitaminen, maar ook 21 gram suiker. Met 1 glas sinaasappelsap zit je dus al meteen op je maximale dagelijkse hoeveelheid suiker.

Koffie

Natuurlijk is er niets verkeerd aan een zwarte koffie zonder suikerblokje, maar heb je de neiging om altijd een ijskoffie of een lekkere latte te bestellen dan heb je helaas pech. Een lekkere mokka-koffie bevat namelijk -houd je vast- 27 gram suiker.

Thee

Evenals koffie is ook thee van nature suikervrij. Maar net als het geval is bij koffie, kunnen ook speciale theedrankjes veel suiker bevatten. Zo bevat een grote Matcha Green Tea Latte 18 gram suiker en grote Chai Tea Latte 43 gram suiker.

Benieuwd naar meer verrassende dranken met heel veel suiker? Kijk dan op de volgende pagina!

Pagina 1/2