Esther Reitsema

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een zelfgemaakte cake is vaak veel lekkerder dan een kant-en-klare uit de supermarkt. En hoewel het recept meestal niet moeilijk is, gaat er toch vaak wat mis bij het bakken. We vertellen je welke fouten het meest gemaakt worden.

De ingrediënten niet op kamertemperatuur hebben

In veel recepten voor cake moeten bepaalde ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar het kan heel veel uitmaken in hoe de cake uiteindelijk gaat smaken. De kans is namelijk groot dat de ingrediënten gaan schiften als ze niet dezelfde temperatuur hebben – en dat wil je niet.

Niet goed meten

Bij koken is het vaak niet erg om uit de losse pols eens iets toe te voegen en van een bepaald ingrediënt meer of juist minder te gebruiken. Bij bakken is dat echter een ander verhaal. De verhoudingen zijn hierbij nauwkeurig bepaald en een paar gram meer of minder van een ingrediënt kan een behoorlijk verschil maken in het resultaat. Het is dus aan te raden om precies te volgen wat er op het recept staat. Ook als het gaat om de verschillende ingrediënten: baking soda is bijvoorbeeld niet hetzelfde als bakpoeder. Let daar op als je een cake gaat maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Te lang gemixt

De smaak is natuurlijk het allerbelangrijkste van de cake, maar het oog wil ook wat. Soms komt een cake wat ingezakt de oven uit. Dat komt vaak omdat het beslag te luchtig is geklopt. Het is uiteraard belangrijk dat alle ingrediënten goed gemixt zijn, maar je kunt ook overdrijven. Zorg er dus voor dat je het mengsel zo klopt dat het goed gemixt is, maar niet te lang.

Lees ook: Oeps: deze 5 keukenfouten maken wij allemaal

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock