Sara Bergsma

Voorkom dat je knoflook verbrandt

In de keuken zijn er maar weinig ingrediënten zo onmisbaar als knoflook. Zonder knoflook zouden veel gerechten namelijk lang niet zo lekker zijn als dat ze nu zijn. Daarom is het dan ook extra vervelend als je je knoflook laat aanbranden, want dat kan de hele smaak van je gerecht verpesten. Gelukkig vertellen wij je wat het ideale moment is om knoflook aan je gerecht toe te voegen.

Multifunctionele smaakmaker

Dit eenvoudige, maar krachtige bolgewas bewijst zichzelf al eeuwenlang als een onmisbaar ingrediënt in keukens over de hele wereld. De smaak is rijk en diep, maar kan ook hartig en subtiel zoet zijn. Hoe het proeft, is compleet afhankelijk van de manier waarop knoflook wordt bereid. Niet alleen brengt knoflook smaak in een gerecht, maar het heeft ook bewezen gezondheidsvoordelen. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan zelfs helpen bij het verlagen van cholesterol en de bloeddruk.

De bereiding

We weten allemaal dat er verschillende manieren zijn waarop je knoflook kunt bereiden en dit is in elk recept weer anders. De ene keer wordt er verwacht dat je de knoflook fijn snijdt met een mesje, dan moet je het persen en weer een andere keer is het de bedoeling dat je de knoflook raspt. Dit komt omdat de manier waarop je knoflook verwerkt in een gerecht, invloed heeft op de smaak. Bereid je hier daarom goed op voor, zodat je zeker weet dat je de juiste variant toepast.

Moment van toevoegen

Dan is er nog iets wat veel invloed heeft op de smaak van knoflook, namelijk het moment waarop je de knoflook toevoegt aan je gerecht. Veel recepten suggereren dat je moet beginnen met het fruiten van ui en knoflook, maar dit kun je dus beter niet doen. Ui heeft namelijk meer tijd nodig om te bakken dan knoflook. Als je ze tegelijk in de pan gooit, is de kans dus groot dat je knoflook verbrandt. En verbrande knoflook is een absolute smaakbederver.

Wat we in plaats daarvan aanraden, is om de knoflook niet te fijn snijden en zo laat mogelijk toevoegen aan je gerecht. Op die manier krijgt het de kans om te garen zonder dat het te bruin wordt. Of doe de knoflook bij het gerecht een minuutje voordat je vocht aan het gerecht toevoegt. Op deze manieren behoud je die heerlijke knoflooksmaak zonder dat het bitter wordt.

Ook lekker: Deze 5 dingen kun je klaarmaken in een tosti-ijzer

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock