Redactie Kookfans

Zo’n luxe ogend eitje blijkt eigenlijk heel makkelijk

Eitje koken, eitje roeren, eitje bakken…op een gegeven moment heb je het allemaal wel gezien. Maar wist je dat het pocheren van eieren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Je kunt het jezelf heel makkelijk maken met deze trucjes!

Methode 1: vershoudfolie

Een gepocheerd ei is in principe natuurlijk een ei waarvan het eiwit als ‘zakje’ dient voor de dooier. Het woord pocheren is dan ook afgeleid van het Franse woord ‘poche’ voor ‘zak’ of ‘tas’. Het is nog een flinke uitdaging om zo’n ei goed te koken zonder de schaal, omdat rauwe eieren behoorlijk vloeibaar zijn. Maar ook al heeft het ei geen schaal, dat betekent niet dat je er niks omheen kunt doen! Pak een klein kommetje, bedek de bodem hiervan met een flink stuk vershoudfolie, en spray deze in met een beetje bakspray. Breek je ei in het vershoudfolie en breng vervolgens de punten van het folie naar elkaar toe. Draai deze in elkaar en check dat er geen luchtbellen rond je ei zitten. Je maakt in principe een luchtdicht zakje voor je ei. Knoop de bovenkant stevig dicht. Breng een pan water zachtjes aan de kook en doe nu je foliepakketje hierin. Zes minuten zachtjes doorkoken en voilà: zo makkelijk kan eieren pocheren zijn.

Methode 2: azijn

Geen vershoudfolie bij de hand? Geen zorgen. Waarschijnlijk heb je nog wel ergens in je keuken een fles witte azijn staan, toch? Met deze hack pak je het al meer aan als de echte topchefs. Breng een middelgrote pan met ongeveer 8 centimeter water zachtjes aan de kook. Voeg een eetlepel witte azijn toe. Breek je ei in een klein kommetje of bekertje en laat deze voorzichtig in het water glijden. Gebruik nu het (solide) uiteinde van bijvoorbeeld een spatel of vork en begin direct het water rond het ei in de richting van de klok te roeren. Let goed op dat je het ei zelf niet aanraakt! Houd dit twee minuten vol en haal het ei vervolgens voorzichtig met een schuimspaan uit het water. Het eiwit moet net stijf maar nog wel zacht aanvoelen. De binnenkant is nu nog lekker vloeibaar. Leg je eitje op een stuk keukenpapier, dep voorzichtig het overtollige water eraf, en klaar is je perfecte gepocheerde eitje.

Methode 3: bakvorm

Deze methode is vooral handig als je veel gepocheerde eieren in één keer wilt klaarmaken. Pak een bakvorm voor muffins of cupcakes en doe een eetlepel water in elk ‘cupje’. Breek in elke cup vervolgens een ei. Handig aan deze methode is dat je ook direct kruiden of smaakmakers kunt toevoegen in elke vorm. Zet de muffinvorm twaalf minuten lang op 180 graden Celsius in de oven. Ovenwanten aan om de bakvorm er weer uit te halen en presto: je hebt gepocheerde eieren voor de hele familie.

Lees ook: Recept: gevulde eieren met pesto en pijnboompitten

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Tasty | Beeld: Pexels, Dmitriy Ganin