Duurzaam en gezond eten met de kerst doe je zo

Redactie Kookfans

Op smaak hoef je zeker niet in te leveren!

De feestdagen zijn bij uitstek geschikt om helemaal uit te pakken met eten. Van een smakelijke quiche en kip uit de oven tot een bubbelig drankje en een borrelplank waar iedereen van kan smullen. Anno 2022 hoeft dit niet ongezond te gebeuren, want DSM zorgt er dankzij hun slimme innovaties voor dat het voor iedereen een fijne kerst is – en dat gebeurt duurzaam en gezond!  

Goed voor mens, dier en planeet

DSM focust zich op gezondheid, voeding en bioscience en verbetert vanuit wetenschappelijke basis de gezondheid van mens, dier en planeet. Dankzij hun innovaties is het mogelijk om tijdens de feestdagen lekker en gezond te blijven eten, en ben je daarnaast ook nog eens goed bezig. Een win-win-win situatie, dus. Hoe ze dit doen? We zetten alles op een rijtje!

Perfect gebakken brood en gebak

De enzymen van DSM doen hun werk in het deeg waardoor brood bij de bakker niet alleen gezonder is, maar er ook nog eens mooi uitziet en lekker smaakt. Naast brood en deegwaren geldt dat ook voor smakelijke kerstkoekjes, die met de kerst natuurlijk onmisbaar zijn. Ze blijven langer vers en hebben een krokante bite. En ook aan de kerstbrunch is gedacht, want bij een volkorenbrood zorgen de enzymen voor meer volume, een knapperige korst, is het van betere kwaliteit en blijft het ook nog eens langer vers.

Eieren van kwaliteit

Eieren zijn onmisbaar met de kerst, al is het alleen maar omdat eieren het perfecte ingrediënt zijn voor bijvoorbeeld quiche. Door DSM zitten ze boordevol met vitamines en proteïnes, hebben ze een kleine milieu-voetafdruk en zijn ze goed voor ons immuunsysteem, onze groei en onze hersenontwikkeling. Ook hoef je niet bang te zijn voor eieren die het aanrecht niet halen, want door toevoeging van vitamine D3 aan het kippenvoer zijn de eierschalen veel sterker. Dankzij deze toevoeging breken 15 procent minder eieren tijdens de leg, het transport en in de winkel. Enne, dat zijn jaarlijks wereldwijd 14,2 miljard eieren. Wauw!

Een goedgevulde salade

Een volle maaltijd kun je afwisselen met een salade, en door de innovatie van DSM kan dat alsnog een heerlijk gerecht zijn. Van een salade met een rijke, romige ranchdressing tot een hartige ceasar dressing: hun ingrediënten vind je ook in deze smakelijke sauzen. De natuurlijke gistextracten zorgen daarbij voor een rijke en gebalanceerde smaak en – fijne bijkomstigheid – veel minder zout. Hierdoor is het geschikt voor vegetariërs, koosjer en halal.

Een glas vol vitamines

De enzymen van DSM zijn kleine superhelden, want zelfs je drankje doet mee aan een duurzame en gezonde kerst. Ze verbeteren de smaak, textuur en het mondgevoel van drankjes en sappen. Ook halen ze meer sap uit de vrucht tijdens het persen wat land, water en energie bespaart. Door de hulp van toegevoegde ingrediënten zoals vitamines zijn de sappen rijker en gezonder. Doe nog maar zo’n glas!

Verse zuivel voor iedereen

Kerst vier je met iedereen, en dus ook met mensen die misschien niet alles mogen eten. Door de lactase-enzymen kan iedereen genieten van zuivelproducten, in alle vormen en smaken. Dus ook als je lactose-intolerant bent. Weer zo’n fijn voordeel: in lactose-vrije zuivelproducten wordt de zoetigheid die van nature in melk zit gesplitst van de natuurlijke suikers. Hierdoor wordt de zuivel extra zoet en kan er tot 20 procent minder suiker worden toegevoegd.

Een kaasplankje om te delen

DSM helpt kaasmakers over de hele wereld met het maken van de lekkerste en beste kazen. Denk aan de Nederlandse Gouda en Edammer, maar ook bekende internationale kazen zoals mozzarella, feta, cottage cheese en cheddar. Dankzij hun ingrediënten is er een kaas voor iedereen, ook als je vetarm, lactosevrij of veganistisch eet.

Niet alleen smaak en textuur worden verbeterd door de ingrediënten van DSM, ook wordt de kaas milieuvriendelijker. Met het voeradditief Bovaer® boeren (melk)koeien gemiddeld 30 procent minder methaan uit, wat een krachtig broeikasgas is. Het verminderen van methaanuitstoot in de atmosfeer is cruciaal om binnen 1,5 graad opwarming van de aarde te blijven.

Plantaardige proteïne

Op gebied van voedselinnovaties zijn ze al ver. DSM maakt naast vlees en vis ook plantaardige alternatiever steeds voedzamer en lekkerder. Zo is er een tonijnsalade die eruitziet als tonijn, net zo veel Omega-3 bevat en ruikt en smaakt naar tonijn, maar waar helemaal geen vis in zit. Perfect als voorgerecht, op een versgebakken stokbroodje!

Kip uit de oven

De voeradditieven en -ingrediënten van DSM zijn essentieel voor de gezondheid en welzijn van kippen, varkens, vissen en runderen. Dankzij geavanceerde data verwerkt in digitale tools, helpt DSM boeren met het verduurzamen van hun bedrijf en het dierenwelzijn nog verder te verbeteren. Een beter leven voor dieren, dus ook de geroosterde kip uit je oven!

Heerlijke en gezonde vis

Wist je dat meer dan 95 procent van de zalm die we eten kweekzalm is? Zalm wordt rijk aan Omega-3 door wat ze eten. De Omega-3 vetzuren zorgen ervoor dat deze vis zo gezond is voor ons, met name voor 0nze hersenen en ons hart. Kweekzalm wordt gevoed met wild gevangen vis die zich weer voedt met microalgen. Dit werkt overbevissing in de hand. Door de Omega-3 van DSM, dat rechtstreeks gemaakt is met algen, kunnen vissen blijven zwemmen in de oceaan. Leuk feitje: op dit moment vervangt DSM’s Omega-3 uit algen in volume de jaarlijkse visvangst uit de hele Middellandse zee. Kortom, goed voor de biodiversiteit in de oceanen!

Een glaasje bubbels

Een proost op het nieuwe jaar of om het feestmaal mee in te luiden. Bubbels zijn uiteraard onmisbaar met de feestdagen, en dat kan ook duurzaam en gezonder. Zo helpt DSM biermakers met het duurzamer brouwen van bier door enzymen. Dat bespaart energie en water en verduurzaamt het brouwproces. Ook kunnen de enzymen de gluten in gerstemout afbreken, waardoor er ook glutenvrij bier bestaat. En door de producten van DSM is het mogelijk om te brouwen met minder suiker en calorieën, terwijl de smaak hetzelfde blijft.

Liever wijn? DSM’s oplossingen zorgen voor een mooie kleur en smaak en een langere houdbaarheid van je wijn. En fijn voor het nieuwe jaar, want de gezonde anti-oxidanten in de wijn blijven behouden. Laat de kerst maar komen!

Lees ook: Deze vleesgerechten zijn het populairst tijdens het gourmetten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: DSM | Beeld: Pexels