Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet

Je kent het vast wel: je bent een eitje aan het bakken en je doet de lege eierschalen weer eventjes terug in de doos. Scheelt weer slijmerige troep op het aanrecht. Toch? Nou, blijkbaar is dit niet zo slim. Je loopt hiermee namelijk meer kans op besmetting met de salmonellabacterie. 

Kruisbesmetting

We weten allemaal dat we na het snijden van rauwe kip het mes en de snijplank direct moeten afwassen en dat we niet zomaar rauwe koekjesdeeg moeten eten. Lege eierschalen even terug in de doos doen, lijkt daarentegen erg onschuldig. Toch vormt dit ook een risico op kruisbesmetting. Volgens de Egg Safety Center heb je een groter risico om de salmonellabacterie via je handen, bestek, lucht, etc. te verspreiden als je lege eierschalen en verse eieren in dezelfde doos bewaart.

Eierdozen hergebruiken

Een eierdoos opnieuw gebruiken voor verse eieren? Klinkt als een duurzame optie om minder karton te gebruiken. Toch kun je dit volgens het Egg Safety Center beter niet doen. Volgens de organisatie is zo’n eierdoosje namelijk een broedplaats voor bacteriën, aangezien je het niet goed schoon kunt maken.

Lege eierschalen

Oké, lege eierschalen niet terug in de eierdoos en een leeg eierdoosje weggooien. Check. Toch hoef je de lege eierschalen nog niet weg te gooien. Eierschalen zijn namelijk heel goed voor je. Zo zitten eierschalen vol met calcium, wat zowel wonderen doet voor je huid als voor je compost. Ook doen eierschalen veel voor de smaak van je koffie. Lees hier hoe je je koffie nét wat lekkerder maakt met lege eierschalen.

Lees ook: 7x de lekkerste gevulde eieren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Egg Safety Center | Beeld: Unsplash, Debby Hudson