5 makkelijke tips voor een opgeruimde keuken

Jaimy Boer

Dit hadden we eerder willen weten!

Onze keuken zien we het liefst elke dag schoon en opgeruimd. Helaas lukt dat niet altijd, en is het eigenlijk zelden zo dat de keuken spic en span is. Dankzij deze handige tips gaat het je gegarandeerd lukken om de keuken voortaan altijd schoon en opgeruimd te hebben. Bedank ons later maar! 

1. Organiseer op categorie, niet op locatie

In een te volle keuken kan het helpen om spullen te categoriseren. Dit doe je alleen niet per locatie, zoals alle kastjes en lades afgaan, maar ook met alle spullen die daarmee te maken hebben. Doorzoek je hele huis bijvoorbeeld eerst op keukengerei- en apparatuur en leg alles op tafel. Hierdoor weet je precies wat je allemaal bezit en wat je eigenlijk niet nodig hebt.

2. Leeg de rommellade

We hebben allemaal een rommella die vol zit met briefjes, recepten, plakband, sleutels en opladers. Leer jezelf aan om deze la minstens één keer in de week te openen en uit te zoeken wat er nog in zit. Gooi recepten weg die je al vijf jaar niet gebruikt hebt en leg opladers en sleutels op een andere plek. Als de la opgeruimd is, weet je beter wat er nog in zit!

3. Denk vooruit als je een lade of kastje organiseert

Hoewel het makkelijk is om alle potten en keukengerei bij elkaar te doen, is dit niet de beste oplossing om je keuken altijd spic en span te houden. Organiseer het daarom op basis van jouw leven. Zet alle items van hetzelfde type bij elkaar en denk na wat voor jou het meest logisch is. Het is daarnaast handig om alle spullen voor een speciale taak, zoals voor de koffie, bij elkaar te zetten. Denk aan de bonen, molen, kopjes en maatschep. Dit scheelt je een hoop gedoe in de ochtend.

4. Maak ondertussen schoon

Ben je aan het wachten tot je water kookt of tot je saus is ingedikt? Gebruik deze tijd efficiënt en maak ondertussen de keuken schoon. Even een natte doek over de lades of het aanrechtblad is immers zo gedaan. Als je deze tijd voortaan slim gebruikt, is de grote schoonmaak in de keuken veel sneller klaar.

5. Benut de ruimte goed

Heb jij veel ruimte onder je gootsteen? Gebruik dit dan efficiënt, en werk met schapstapelaars of dozen. Hiermee kun je kruiden, messen, clips en kookgerei makkelijker bij elkaar houden en wordt het geen chaos onder de gootsteen. Ideaal!

Lees ook: Veiligheidswaarschuwing: glasschilfers gevonden in flesjes van Heineken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash, Uliana Kopanytsia