Dit mag je beslist niet in je airfryer doen

Esther Reitsema

Deze materialen zijn verboden terrein

Degene die de airfryer heeft uitgevonden is volgens ons een waar genie, want de tijd dat dit apparaat alleen werd gebruikt voor patat en frikadellen is allang voorbij. Tegenwoordig gooien we alles wat los en vastzit in de airfryer – en terecht, want het is volgens ons de ideale manier om gerechten gezonder klaar te maken dan wanneer je ze zou frituren. Toch zijn er afgezien van bepaald voedsel, ook materialen die absoluut niet thuishoren in de airfryer. We zetten ze voor je op een rijtje!

Plastic bakjes

Oké, misschien wist je dit al wel, maar we willen het toch even benadrukken. De airfryer staat erom bekend dat-ie naast snacks ook geschikt is om kliekjes op te warmen. Ben je hier ook fan van, let er dan altijd goed op dat je deze niet in een plastic bakje opwarmt: dan zou het namelijk weleens goed mis kunnen gaan.

Alles met anti-aanbaklaag

Wellicht een beetje onverwacht, maar ovenschalen, pannen en potjes met anti-aanbaklaag kun je maar beter ver uit de buurt houden van je airfryer. Tijdens het bakken kan de olie de anti-aanbaklaag namelijk beschadigen. En dat wil je natuurlijk niet!

Alles van hout

Ja, misschien een open deur, maar hout hoort absoluut niet thuis in de airfryer. Toch gebeurt het nogal eens dat iemand pizzadeeg op een houten plankje zo het apparaat ingooit. Niet zo verstandig, want je weet het met hout en hitte: binnen no-time staat je geliefde airfryer in vuur en vlam.

Dit mag wél in de airfryer

Oké, je weet nu welke materialen je uit de buurt moet houden van je airfryer. Goed om te weten is ook wat wél geoorloofd is. Materialen met groen licht zijn aluminiumfolie, bakpapier, ovenschalen en alles wat van roestvrijstaal en gietijzer is gemaakt – nou ja, alles: in ieder geval materialen die geschikt zijn om te gebruiken voor bakken en koken.

Lees ook: Drie dingen die je moet weten over eieren

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Culy | Beeld: iStock