Esther Reitsema

Ze smaken heerlijk in talloze gerechten

Tamme kastanjes horen bij de herfst en staan prachtig tussen de verkleurde bladeren in deze tijd van het jaar. Maar wist je dat ze ook in de keuken heel goed van pas kunnen komen? We vertellen je wat je er allemaal mee kunt maken. 

Uit het vuistje

Tamme kastanjes kun je gewoon rauw eten. Hiervoor moet je ze eerst natuurlijk wel pellen: de harde schulp is voor de meeste mensen iets te veel van het goede. Kastanjes smaken een beetje bitter, maar ook nootachtig en zoet. Perfect dus als snack, maar let wel: het gaat hier – en ook in de rest van het artikel – over tamme kastanjes. Wilde paardenkastanjes zijn niet eetbaar.

In de soep

Kastanjes zijn uitermate geschikt om in je soep te verwerken. We deelden eerder al een recept voor een champignon-kastanjesoep, maar je kunt hierbij eindeloos variëren. Linzen of kikkererwten doen het bijvoorbeeld ook erg goed bij kastanjesoep.

In de pasta

In Italië is het heel gebruikelijk om kastanjes te verwerken in gerechten. Vooral bij pasta zijn ze favoriet: Italianen verwerken ze in de saus voor bij de gnocchi, of vullen ravioli ermee. Het geeft een heerlijke, nootachtige smaak aan de pasta.

In stoofgerechten

Voor stoofgerechten zijn kastanjes altijd een goed idee. Ook hier kun je eindeloos combineren: denk bijvoorbeeld aan een runderstoof met rode wijn. Het water loopt ons al in de mond bij het idee…

In zoete bereidingen

Kastanjes kunnen heel lekker zijn in hartige gerechten, maar omdat ze van zichzelf een lichtzoete smaak hebben doen ze het ook geweldig in gebakjes en andere zoete bereidingen. Vooral in combinatie met chocolade of hazelnoot smaakt de tamme kastanje heerlijk. Zo kun je ‘m gemakkelijk verwerken in taart of ander gebak.

Lees ook: Zo maak je zelf de lekkerste mayonaise

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock