Sara Bergsma

Hier kunnen we wat mee!

In de zoektocht naar hoe je je dag gezond én lekker kunt beginnen, is er één optie die er met kop en schouders bovenuit steekt: de smoothie. Want of je nu op zoek bent naar een energieboost, een gemakkelijke manier om meer groenten en fruit binnen te krijgen, of gewoonweg wilt genieten van een smakelijk ontbijtje, met een smoothie kun je alle kanten op. Toch worden er ook een aantal fouten gemaakt bij de bereiding van smoothies. We benoemen ze in dit artikel, zodat jíj ze niet meer hoeft te maken.

1. Je drinkt de smoothie niet gelijk op

Heb je je best gedaan op het maken van een lekkere smoothie? We raden aan om hem dan gelijk op te drinken. Een kwartier nadat je de smoothie hebt gemaakt, zijn er al veel van de voedingsstoffen en antioxidanten verloren gegaan. Dit komt door de oxidatie die ontstaat doordat je de smoothie blootstelt aan licht en lucht. Mocht je geen tijd hebben om de smoothie direct op te drinken, bewaar hem dan niet in de koelkast. Je kunt de smoothie het beste in een luchtdicht, donker bakje in de vriezer bewaren. Maar zelfs dan is het het beste om de smoothie binnen 24 uur op te drinken.

2. Je gebruikt te veel fruit

Maak je dagelijks een verse fruitsmoothie met het idee dat je daarmee een gezonde keuze maakt? Begrijpelijk, want fruit zit natuurlijk vol met vezels en vitaminen. Een te grote hoeveelheid fruit in je smoothie, kan echter zorgen voor een overmatige consumptie van fructose en dus een te hoge inname van suiker. Het is dus beter om een bescheiden hoeveelheid fruit aan je smoothie toe te voegen en dit aan te vullen met bijvoorbeeld groenten.

3. Je voegt te veel water toe

De ingrediënten die doorgaans worden gebruikt voor het maken van smoothies, zoals groenten en fruit, kunnen zorgen voor een dikke textuur. Veel mensen kiezen ervoor om de smoothie wat te verdunnen door er water aan toe te voegen. Het is belangrijk om hierbij niet te veel water te gebruiken, dit gaat namelijk ten koste van de smaak. Ook worden vetten en oliën moeilijker opgenomen in de drank, mocht je deze toevoegen voor extra verzadiging. Wees dus zuinig met het toevoegen van water!

Ook lekker: Aha! Zó vries je verse kruiden in

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock