Sara Bergsma

Shocking: Nederlanders verspillen gemiddeld 33,4 kg voedsel per jaar

We herkennen het allemaal: je week is nét even anders gelopen dan je had gepland tijdens het doen van de boodschappen, waardoor je aan het einde je halve koelkast inhoud kunt weggooien. Super zonde en onnodig natuurlijk! Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan. 

1. Houd porties aan

Dit begint al bij het boodschappen doen in de supermarkt. In plaats van standaardhoeveelheden in te kopen en te bereiden, is het beter om de porties aan te passen op basis van jouw eetgewoonten of die van je gezin. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je niet zo’n grote eter bent? Koop dan gewoon wat minder in dan dat er in het recept staat. Zo voorkom je dat je teveel eten bereidt en vervolgens de helft weer weg moet gooien.

2. Vries restjes in

Mocht je wat overhouden na een maaltijd of hed je een verkeerde inschatting gemaakt tijdens het doen van de boodschappen, waardoor je koelkast vol ligt met producten die dreigen over de datum te gaan? Bewaar het dan in de vriezer! Op deze manier wordt de groei van micro-organismen beperkt en blijft jouw voedsel langer goed.

3. Vertrouw op je zintuigen

Inspecteer, ruik en proef voedsel om te beoordelen of het nog goed is en vertrouw niet blind op de THT-datum. Voedsel met een THT-datum is namelijk vaak nog prima te gebruiken, zelfs tot kort na die datum.

4. Wees creatief

Voeg de voedingsmiddelen die je over hebt toe aan je gerechten om je maaltijd gezonder te maken of om restjes nieuw leven in te blazen. Een Philips Airfryer is heel geschikt om restjes die anders in de prullenbak zouden belanden, om te toveren tot een smakelijk gerecht – zonder al te veel gedoe. Zo maak je van een oud brood superknapperige croutons en van slappe groenten een gezonde frittata, groentechips of een groenteschotel.

Kijk dus voordat je weer een trip naar de supermarkt maakt, eerst eens wat er al in je koelkast en voorraadkast ligt. Op die manier kun je voedselverspilling vermijden, wat niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor je eigen portemonnee.

Ook lekker: Kun je een bloemkool met bruine plekken nog eten?

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Versuni | Beeld: Adobe Stock