Sara Bergsma

Je voorkomt ook nog eens verspilling!

Het ziet er leuk uit: een aantal kruidenplantjes op het aanrecht of in de vensterbank. Helaas begeven de plantjes het vaak al na korte tijd en dat is natuurlijk superzonde! Gelukkig is er een oplossing, zodat jij wat langer plezier kunt hebben van jouw kruiden. Je kunt ze namelijk goed vers houden door de kruiden in te vriezen!

Heel takje invriezen

In sommige recepten staat dat je hele takjes kruiden moet gebruiken, het is dan belangrijk om de kruiden in hun geheel in te vriezen. Spoel de takjes af en laat ze goed drogen. Doe ze vervolgens in een luchtdicht bakje in de vriezer. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat tussen de verschillende kruidentakjes, want als ze eenmaal aan elkaar vast vriezen krijg je ze moeilijk nog van elkaar af.

IJsblokjesvorm

Als het niet nodig is om de takjes in hun geheel in te vriezen, kun je gebruik maken van een ijsblokjesvorm. Het is super makkelijk: eerst hak je de kruiden fijn en vervolgens vul je elk vakje van de ijsblokjesvorm met de gehakte kruiden. Vul aan met water of olie en vries in. Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden te pureren met water of olie, en dan in de vorm te gieten. Tijdens het kokkerellen kun je dan de ijsblokjes toevoegen aan je gerecht. Handig!

Onthoud wel dat de kruiden (helaas) wat smaak kunnen verliezen door het invriezen en ontdooien. Om zoveel mogelijk smaak te behouden, is het het beste om de kruiden gelijk te gebruiken nadat je ze uit de vriezer haalt. Doe de kruiden dus bevroren in de pan en laat ze niet eerst ontdooien.

Beter drogen?

Voor de smaak van sommige kruiden is het beter om ze te drogen in plaats van in te vriezen. Dit geldt vooral voor kruiden met een sterke geur, zoals tijm, rozemarijn en salie. Door deze kruiden te drogen wordt de smaak nog intenser. Hmm…

Ook lekker: Zo maak je herbruikbare rietjes goed schoon

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock