Redactie Kookfans

Ze maken zich zorgen om wat jongeren leren van deze gevaarlijke video’s

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van zogenaamde ‘TikTok-hacks’ voor allerlei gerechten. Soms zitten er echte succesnummers tussen, zoals deze viral pasta-chips. Maar net zo vaak komt er op TikTok advies voorbij dat niet werkt of zelfs gevaarlijk is. Deze hacks kun je in elk geval beter links laten liggen.

TikTok-hacks

Het platform TikTok is natuurlijk ontzettend populair. Er zijn volop mensen die miljoenen volgers hebben op het platform. Veel van die volgers zijn ontzettend jong, en wellicht wat naïef. Jongeren zijn dan ook al snel geneigd om de populaire video’s die ze er zien te imiteren. Maar dat is lang niet altijd verstandig: al meer dan eens zijn er TikTok-trends in het nieuws geweest die tot verwondingen hebben geleid. Met eten geldt hetzelfde: populaire TikTokkers kunnen video’s delen met de vreemdste adviezen, zonder dat zij ook maar enige kennis hebben over voeding. Daarom: deze hacks kun je het beste vermijden.

Komkommer in Stevia

Volgens sommige populaire TikTok-video’s is dit een gouden hack: doop je komkommer in stevia en het smaakt naar watermeloen. Diëtiste Cara Harbstreet kan hier alleen maar om lachen. Maar ook waarschuwt ze: watermeloen zit namelijk vol nuttige voedingsstoffen. Een komkommer met Stevia kan dat niet vervangen.

Uitgedroogde kaas?

In het kader van ‘bizarre dieet-trends’ is er het advies om popcorn te vervangen met kaas. Natuurlijk, een vers blokje kaas is hartstikke lekker, maar deze hack ligt net anders. Je moet volgens dit ongezonde advies de kaas in blokjes snijden en dan 48 uur op kamertemperatuur laten rusten. Als je daarna de blokjes roostert zouden ze naar popcorn smaken. Wat? Nee! Kaas zal nooit als popcorn smaken, en kaas zo lang op kamertemperatuur bewaren is absoluut niet gezond. Sam Previte, voedingsdeskundige, zegt hierover dat je net zo goed gezond bezig kunt zijn als je lekker een bakje popcorn eet.

Dieetdrankjes

Je kunt sowieso vraagtekens zetten bij de beelden die jonge, beïnvloedbare kinderen op TikTok te zien krijgen: veel beroemde TikTokkers zien er op een bepaalde manier uit. Voor veel kinderen kan zoiets funest zijn voor hun zelfbeeld en lichaamsbeeld. Hierdoor zullen ze ook sneller vatbaar zijn voor allerlei ongezonde dieettrends die op TikTok de ronde doen. Zo is er een populair ‘detox-drankje’ waar je van zou afvallen, van ananas, komkommer, citroen en gember. Maar dat is totale onzin, waarschuwt Previte: “Influencers zonder enige medische of wetenschappelijke achtergrond maken video’s waarin ze claims maken over gezondheid en voeding. Maar dat is op geen enkel feit gebaseerd.” Zo is zo’n detox-drankje volgens Previte een bijzonder slecht idee. “Dit als ontbijt en niets anders zorgt ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen zoals vet en eiwitten mist.”

Kortom: vertrouw geen willekeurige TikTokkers voor voedingsadvies. Gebruik je gezond verstand en neem desnoods een diëtist in de arm.

Lees ook: TikTok-recept: pasta sticks met pizza topping

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels, cottonbro