Esther Reitsema

Goed om te weten!

Als je voor de schappen in de supermarkt staat, is de keuze in verschillende soorten rijst heel groot. Elke soort past weer bij een ander gerecht, maar welke is eigenlijk het lekkerst om nasi mee te maken?

Lange en korte korrels

Grofweg zijn er twee soorten rijst: één met een korte korrel en één met een lange korrel. Het verschil hierin is dat de lange korrel licht en luchtig blijft, terwijl de korte sneller plakkerig wordt. Wanneer je risotto, paella of sushi maakt is plakkerige rijst het lekkerste. Maar wanneer je nasi wil maken, kun je beter voor een lange, en dus luchtige korrel kiezen. Daarin heb je weer de keuze uit witte rijst, zilvervliesrijst, Surinaamse rijst en basmatirijst.

Voedingswaarden

Welke soort rijst je kiest, hangt natuurlijk ook af van wat jij het lekkerste vindt. Nasi hoort normaal gesproken gemaakt te worden met een luchtige korrel, maar als jij plakkerige rijst bij elk gerecht lekkerder vindt: do your thing. Je kunt ook nog nadenken over de voedingswaarden van de verschillende soorten. Zilvervliesrijst is over het algemeen de meest gezonde keuze, omdat bij het verwerkingsproces hiervan veel minder voedingsstoffen verloren gaan dan bijvoorbeeld bij witte rijst.

Lees ook: 5 dingen die je met overgebleven rijst kunt doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock