Tjitske

Cream of tartar, huh? Wij leggen het uit!

Denk je een lekkere cake of muffins te gaan bakken naar een recept van het internet, staan er allemaal dingen in die je niet in huis hebt! In sommige recepten staan dingen waarvan we überhaupt niet weten wat het nou eigenlijk inhoudt. Wat is cream of tartar bijvoorbeeld? En moet je nou baking soda of baking powder gebruiken? En is dit hetzelfde als bakpoeder? Wij leggen het uit.

Het lijkt wel hogere wiskunde.

Amerikaans

Vooral in Engelstalige blogs zien we deze vreemde ingrediënten voorbij komen. Deze landen hebben een grote bakcultuur, dus we zien de overheerlijkste cakes en muffins voorbij komen. Dat willen wij ook maken! In Amerika en Engeland bakken ze al jaren met baking soda en cream of tartar. Wij in Nederland gebruiken gewoon onze vertrouwde zakjes bakpoeder, dus hoe zit het nou eigenlijk? Het kan allemaal soms best verwarrend zijn, dus we doen ons best om het uit te leggen en hoe je het kan vervangen door gewone, Nederlandse ingrediënten.

Doel

Bakpoeder, baking soda en cream of tartar wordt allemaal gebruikt om je baksels te laten rijzen. Als je dit toevoegt aan je beslag wordt het lekker luchtig en krijg je dus een mooi gerezen cake in plaats van een sneue taart die inzakt als een plumpudding. Veel recepten kunnen niet zonder. Maar wat als er iets in het recept staat wat je niet hebt? Zo vervang je het.

cream of tartar

Bakpoeder

Als in het recept om bakpoeder of baking powder gevraagd wordt, kun je ervan uitgaan dat het ze gewoon bakpoeder bedoelen. Wij kopen dit meestal in de vorm van zakjes in de supermarkt. Dit bakpoeder is een vooraf gemengd poeder van een rijsmiddel met een activerend zuur, zodat wij thuisbakkers er niets meer aan toe hoeven te voegen. Sommige bloggers (vooral bloggers met gezonde recepten) houden niet van bakpoeder omdat er conserveringsmiddelen in zitten en het is niet altijd glutenvrij. Daarom vervangen veel mensen het door alternatieven. Dit kun je dus ook zelf doen, als je hier behoefte aan hebt.

Vervangen:

1 theelepel bakpoeder = 1/3 theelepel baksoda met 2/3 theelepel cream of tartar

Baking soda

Baking soda, baksoda, sodium bicarbonate… het is allemaal hetzelfde! Dit poeder wordt vaak gebruikt in Engelse en Amerikaanse baksels, en is nu ook volop in Nederland te krijgen. Veel (grotere) supermarkten hebben het in de schappen staan en anders is het wel bij Aziatische supermarkten of de toko te vinden. Je kunt baking soda niet zomaar één op één vervangen door bakpoeder, want baking soda heeft een actief, zuur ingrediënt nodig om het te laten werken. Daarom wordt het vaak gecombineerd met azijn, karnemelk of cream of tartar. Dit mengsel is veel sterker dan bakpoeder, maar je kunt het wel vervangen, als je wilt.

Vervangen

1 theelepel baking soda = 2-3 theelepels bakpoeder

Wil je lezen wat cream of tartar is en hoe je het vervangt? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2