Sabine

Het brooddieet was in de jaren 80 razend populair

Tegenwoordig schieten de koolhydraatarme diëten als paddestoelen uit de grond en zelfs de leken onder ons weten wat zo’n dergelijk dieet ongeveer inhoudt: je eet dan geen brood. Een dieet waarbij brood juist wél gegeten mag worden is het brooddieet. Hoe het precies werkt? Wij vertellen je het.

Wat is het brooddieet?

Het brooddieet is een wisseldieet waarbij je op de ene dag een brooddag inlast en op de andere dag normaal eet. Tijdens de brooddag eet je – verrassing – alleen maar brood. Je mag daarnaast alleen water, koffie en thee drinken. Op de andere dag mag je eten wat je wilt, maar als je met het brooddieet wilt afvallen is het belangrijk dat je op die dag gezond eet.

De brooddag

Natuurlijk zijn er nog wel wat andere regeltjes verbonden aan de brooddag. Zo mag je alleen volkoren brood en/of bruin brood eten. Ook mag je niet elk beleg zomaar rijkelijk op je bammetje smeren. Alleen gezond beleg komt in aanmerking voor de brooddag. Denk hierbij aan vleeswaren, (magere) kaas, pindakaas of andere notenboters, groenten, fruit en eieren. Zoet beleg als hagelslag, chocopasta of jam mag niet gegeten worden. Dit beleg bevat veel suiker en beïnvloedt het dieet negatief.

Hoeveel brood

Helaas mag je niet onbeperkt brood naar binnen werken. Waarschijnlijk is dat ook helemaal niet nodig, want de vezels in het brood zorgen vaak voor een verzadigd gevoel. Voor vrouwen geldt dat ze zes boterhammen op een dag mogen en mannen mogen acht bammetjes per dag eten. Daarnaast wordt aangeraden om het dieet niet meer dan zes weken te volgen.

Effect

Goed, brood eten kunnen de meesten wel. Maar wat voor effect heeft dit op je lichaam? De gedachte achter dit dieet is dat je de insulineaanmaak van de alvleesklier stimuleert. Hierdoor blijft je suikerspiegel op peil en slaat je lichaam geen vet op als gevolg van een te hoge suikerspiegel. Met dit dieet krijg je bovendien alsnog goede stoffen en veel vezels binnen. Je voelt je dus verzadigd, maar krijgt minder calorieën binnen.

Lees ook: Appeldag: dit is wat voor effect het heeft op je lichaam

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Mens en Gezondheid | Beeld: Unsplash