Een braadpan is best gevoelig

Braadpannen, ook wel Dutch Ovens genoemd, zijn fantastische pannen om hachee en stoofpotten in te maken. Tevens is het een pan die als een van de weinigen ook op een houtvuur gebruikt kan worden. Het is daarom bij uitstek een geschikte camping pan. Toch zijn er een aantal foutjes die je altijd moet zich te voorkomen. Dutch ovens zijn namelijk alles behalve goedkoop en het zou zo zonde zijn als je ‘m verpest door deze makkelijk te voorkomen foutjes. 

Voortaan gebruik jij je braadpan waar-ie voor bedoeld is.

Te heet

Veel mensen gebruiken hun braadpan op veel te hoog vuur. Braadpannen zijn heel goed in het vasthouden van hitte en daarom zijn ze ook heel goed in eten verkolen. Het zou toch zonde zijn als je heerlijke hachee in de prullenbak verdwijnt, omdat jij het vuur te hoog zet. Mocht je nu toch een laag verkoold eten op de bodem van je pan hebben zitten, dan kun je het gemakkelijk verwijderen door een laag water aan de kook te brengen. Voeg hier vervolgens 2 eetlepels baking soda aan toe en laat dit een paar minuutjes koken. Je schraapt de verkoolde resten nu zo van de bodem af.

Voorverwarmen zonder iets erin

Het voorverwarmen van een braadpan kan heel risicovol zijn, omdat het snel te heet wordt en het voedsel aankoekt op het moment dat het de pan raakt. Daarbij kan de pan ook breken als je dit doet. Giet er dus gelijk olie in als je de pan op het vuur zet.

Van welk materiaal zijn jouw spatels? Sommigen kun je beter niet gebruiken. Bekijk op de volgende pagina welke dat zijn.

Pagina 1/2