Rowan Hattu

Aha!

De meeste van ons zien het vanzelfsprekend om tijdens het koken eerst de pan op het vuur te doen en dan pas je olie of boter in de pan te doen, toch? Maar wist je dat je bij sommige bakmiddelen juist een koude pan moet hebben? Wij leggen je het allemaal uit. 

Roomboter

Als je je voedsel in roomboter wil bakken, dan is het verstandig om de pan niet héél heet te laten worden. Roomboter verbrandt namelijk supersnel, dus als jij je pan heel heet laat worden is de kans groot dat je dit meteen weer kunt weggooien. Nog een goede om rekening mee te houden tijdens het bakken in roomboter, is om een wat kleinere pan te gebruiken. Ook op deze manier verbrandt je roomboter dan wat minder snel.

Maar hoe bak je roomboter op de juiste manier? MAX Vandaag weet ons te vertellen dat je de roomboter in kleinere stukjes moet snijden voordat je het in de pan gooit. Om er echt zeker van te zijn dat je roomboter niet meteen verbrandt, geven ze ook nog als tip dat je een scheut olijfolie in de pan doet vóórdat je de roomboter gaat bakken. Handig!

Bak- en braadboter

We weten allemaal dat bak- en braadboter voor het grootste deel bestaat uit vet, waardoor dit minder snel verbrandt. Bij dit bakmiddel is het dan ook heel simpel: laat de pan eerst goed heet worden en voeg dan pas de bak- en braadboter toe aan de pan. Easy!

Olie

Dan heb je nog het bakmiddel olie. Olie verbrandt veel minder snel dan bijvoorbeeld roomboter, waardoor je de pan dus eerst heel warm kan laten worden voordat je de olie toevoegt. Hou het wel goed in de gaten, want als de olie begint te glanzen moet je gaan beginnen met bakken. Wacht je te lang, dan is er een kans dat je olie gaat walmen waardoor het alsnog verbrandt, en dat wil je niet!

Om erachter te komen of je olie heet genoeg is, geeft MAX Vandaag nóg een handige tip: pak een houten lepel en ga hiermee in de olie. Ontstaan er luchtbelletjes? Dan betekent dat dat de olie heet genoeg is. Hou er wel rekening mee dat niet elke olie heet kan worden, denk aan: extra vierge olijfolie. Kijk dus eerst altijd op de verpakking welke olie je wel en niet kan verwarmen.

Lees ook: Aha! Dit is de beste manier om pompoenpitten te verwijderen

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Adobe Stock