Laat jij de boter braaf op kamertemperatuur komen als je gaat bakken?

Het bakken van taarten of cakes vraagt vaak om boter of olie, al is eerstgenoemde wel het meest voorkomend. In dat geval instrueert het recept je om boter op kamertemperatuur te gebruiken. Wie zich niet helemaal goed heeft voorbereid, gebruikt dan toch nog weleens boter die net uit de koelkast komt, want ‘dat wil vast ook wel’. Maar is dat ook echt zo?

Boter op kamertemperatuur kan het resultaat van je baksel beïnvloeden.

Koude boter

Soms heb je voor een recept gesmolten boter nodig, maar meestal vraagt je baksel toch om boter in blokjes op kamertemperatuur. Het is het beste om hier braaf naar te luisteren. Een beslag bestaat vaak uit ingrediënten die niet zomaar vermengen: natte, droge en vette ingrediënten. Neem nu eens mayonaise: je moet het kloppen tot het zich overgeeft, maar daarvoor moeten de ingrediënten wel in de juiste omstandigheden verkeren. Om die reden kan je beslag dus ook mislukken als je met koude boter werkt.

Mengsel

Wanneer je boter te koud is, mengt het zich niet juist met het beslag. Door het te kloppen worden de stukjes wel kleiner, maar het blijven als het ware brokjes. Hierdoor kan je cake of taart brokkelig worden en daarnaast voorkomt het dat je cake goed rijst. Wanneer je een appelkruimeltaart maakt, moet je juist koude boter gebruiken, maar voor soepele beslagen is het echt beter om je boter op kamertemperatuur te laten komen. Hetzelfde geldt overigens ook voor je eieren en melk: vraagt het recept om kamertemperatuur? Luister hier dan braaf naar.

Lees ook: Karnemelk gebruiken voor het bakken en braden? Zo doe je dat!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Spruce Eating | Beeld: Pixabay