Ingrediënten
  • 90 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje zout
  • 180 gram bloem
  • 4 eigelen
  • 1 eiwit
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels ijskoud water
  • 200 milliliter room
  • 100 gram creme fraîche
  • 150 gram pancetta, in stukjes of spekjes
  • Zout en peper naar smaak
Sabine
110 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 90 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje zout
  • 180 gram bloem
  • 4 eigelen
  • 1 eiwit
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels ijskoud water
  • 200 milliliter room
  • 100 gram creme fraîche
  • 150 gram pancetta, in stukjes of spekjes
  • Zout en peper naar smaak

Een quiche Lorraine klinkt ontzettend chic en is makkelijk om te maken

Wat klinkt een quiche Lorraine toch ontzettend chic. We denken dan meteen aan op en top Haute cuisine en stellen onszelf voor dat je geniet van het Franse hartige taartje terwijl je dineert in een elegant restaurant. Je kunt een quiche Lorraine ook gewoon in de winkel kopen, maar echt vrolijk word je niet van die toch wel sompige taartbodem. De oplossing? Gewoon zelf maken, die hap!

Gebruikers van de mobiele versie van de site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Doe de boter in een kom en doe hier het suiker en zout bij. Klop los tot de boter romig is.
  • Voeg de boter, 2 eigelen en koud water toe. Roer kort en kneed daarna met je handen zodra het roeren niet meer wil. Kneed tot het deeg een bal vormt. 
  • Verpak je bal in keukenfolie en plaats het een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Haal de folie van je deegbal af en leg het deeg op een vel bakpapier. Leg hier weer een vel bakpapier overheen en rol het deeg uit met een deegroller. In het begin kan het wat lastig gaan, omdat het deeg nog koud is. Blijf rollen tot het deeg groot genoeg is om er een quichevorm mee te bedekken.
  • Verwijder het bakpapier en leg je deeg in de vorm en druk aan zodat de bodem en de randen goed bedekt zijn met het deeg. Snijd overgebleven deeg weg en gebruik het om eventueel ontstane scheuren te dichten.
  • Klop 1 eiwit los in een kommetje en kwast het over het deeg. Koel het deeg daarna in de koelkast.
  • Maak nu de vulling. Verwarm een koekenpan en voeg hier je pancetta aan toe. Bak tot de pancetta knapperig en gaar is. Laat even uitlekken op keukenpapier.
  • Doe 4 eieren in een kom en klop los. Voeg de room en crème fraîche toe en zout en peper naar smaak. Roer tot de ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Haal de quichebodem weer tevoorschijn doe hier de pancetta in. Giet daarna het eimengsel eroverheen.
  • Bak de quiche Lorraine in 40 minuten gaar. Garneer eventueel met een beetje rozemarijn. 

Lees ook: Recept: Franse uiensoep-champignons

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: BBC, Rachel Khoo | Beeld: Videostill YouTube Coles