Maayke

Ja, echt! Karnemelk kan goed van pas komen tijdens het koken

Je moet ervan houden, karnemelk. De één drinkt het het liefst elke dag, de ander vindt het vreselijk. Behoor jij tot de tweede categorie? Dan hoef je nog niet direct dit artikel weg te klikken, want dit zure zuiveldrankje kun je namelijk ook gebruiken voor diverse gerechten in de keuken, en dat zonder dat die zure smaak je eten aantast!

Wist je dat deze zure zuiveldrank goed gebruikt kan worden voor zoete baksels, maar ook voor de bereiding van vleesgerechten?

Karnemelk

Een erg veelzijdig drankje dus, die menig gerecht een flinke boost kan geven. Maar wat is karnemelk eigenlijk? Deze zuiveldrank is een bijproduct dat overblijft na het ‘karnen’ van melk. Tijdens dit proces komt het vet vrij in de melk en worden er boterklonten gevormd. Filter je deze klonten eruit? Dan blijft karnemelk over! Omdat er bijna geen vet meer in deze drank zit, is deze melksoort ook nog eens een stuk gezonder dan gewone melk.

Bakken

Net als gewone melk, is karnemelk ook een goed product om te gebruiken in de keuken. Het is zelfs geschikt om mee te bakken en braden door haar unieke eigenschappen. Laten we beginnen bij het bakken, want dankzij de zure smaak en romige textuur, is karnemelk uitermate goed geschikt voor diverse baksels. Gebruik het bijvoorbeeld eens voor het bakken van pannenkoeken. Schenk wat karnemelk bij het beslag om je pannenkoeken extra luchtig te maken. Ook kun je melk in verschillende baksels vervangen door de zure zuiveldrank, zoals bijvoorbeeld een cake. Dit creëert een extra smeuïge textuur omdat het zuur in de melk de gluten afbreekt.

Braden

Je zal het niet verwachten, maar karnemelk kan ook goed gebruikt worden voor het braden van bijvoorbeeld vlees of gevogelte. Door kip of ander vlees te marineren in een mix van kruiden en karnemelk maak je je gerecht malser dan ooit tevoren! Dit komt door het calcium en de bacteriën die in dit drankje zitten. Enzymen worden aan het werk gezet die er vervolgens voor zorgen dat spiervezels afbreken. De textuur van het vlees wordt hierdoor malser, aangezien de cellen nu meer vocht kunnen opnemen. Zeker het proberen waard, toch?

Lees ook: Gordon Ramsay gebruikt karnemelk om zijn kip te bereiden en het resultaat is heerlijk!

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Max Vandaag, Margriet | Beeld: videostill, YouTube Fotomontage