Zo zijn de feestdagen geen kwelling voor je portemonnee

Natuurlijk willen we lekker eten tijdens de feestdagen. Maar al die luxeproducten kunnen behoorlijk aantikken in de toch al zo dure decembermaand. Wij zetten daarom een paar tips op een rijtje waarmee het wat makkelijker wordt om je uitgaven binnen de perken te houden.

Bewaar luxe alleen voor de feestdagen

Al wekenlang liggen de kruidnoten en marsepein in de winkel en zodra de Sint het land uit is vullen de supermarkten zich met luxe kerstartikelen. Hoe moeilijk het ook is, laat je niet de hele maand door verleiden door al dit lekkers. Bewaar het Sinterklaassnoepgoed voor 5 december, het luxe stukje vlees voor de kerstdagen en de oliebollen en champagne voor Oud & Nieuw. Probeer de overige dagen gewoon te eten zoals je dat de rest van het jaar doet, dan zal je kassabon een stuk lager uitpakken.

Maak een menu

Het hele jaar door een goede tip: maak van tevoren een (week)menu, schrijf de benodigde ingrediënten op een lijstje en ga dan pas naar de supermarkt. Dit is een goede manier om je niet af te laten leiden door alle feestelijke, tijdelijke producten die in de schappen liggen.

Durf te delen

Krijg je gasten over de vloer tijdens de feestdagen? Vraag hen of ze ook iets mee willen nemen, bijvoorbeeld een zak kruidnoten, een lekkere fles wijn of een toetje. Het hoeft niets groots te zijn, maar alle beetjes helpen!

Gebruik je kerstpakket optimaal

Heb je al ruim voor kerst een kerstpakket mogen ontvangen, maak hier dan optimaal gebruik van. Bedenk een lekker menu waarbij je de ingrediënten uit het kerstpakket kunt gebruiken. Die heb je maar alvast binnen!

Bestel je boodschappen

Gerda van het blog Gierige Gerda bestelt graag haar boodschappen rondom de feestdagen. Natuurlijk betaal je dan bezorgkosten, maar je bespaart ook een hoop: je doet geen impulsaankopen die niet op je lijstje stonden en het is online vaak makkelijker om de kosten van verschillende producten te vergelijken. Ook zijn lege schappen en missende ingrediënten een probleem dat je omzeilt door je boodschappen online te bestellen. Als je veel in één keer bestelt, worden je boodschappen soms zelfs gratis geleverd.

Stel een doel

In welke situatie dan ook, (be)sparen is altijd makkelijker als je jezelf een doel stelt. Bijvoorbeeld: ‘Als ik minder uitgeef aan de boodschappen, heb ik geld over voor een mooi kerstcadeau/nieuwe feestoutfit/goede fles champagne/vliegende start van het nieuwe jaar.’ In de supermarkt wordt de keuze dan makkelijker: ga je voor dat luxe ijs, of neem je de goedkopere variant om later iets anders leuks te kunnen kopen?

Ruil producten om

Maak een luxe diner net iets goedkoper door bepaalde producten te vervangen:

  • Vervang gesneden kipfilet blokjes door een hele kipfilet die je zelf snijdt.
  • Vervang olijfolie door zonnebloemolie.
  • Vervang tomatensaus voor tomaten in blik.
  • Vervang vers fruit door diepvriesfruit.

Bekijk ook eens deze lijst met dingen die je beter zelf kunt maken dan in de supermarkt kunt kopen.

Vries het in

Zijn producten die je tijdens de feestdagen wilt eten nu al in de aanbieding? Kijk of je ze kunt bewaren in de vriezer, zodat je ze nu tegen een lagere prijs kunt kopen.

Lees ook: 9 manieren om geld te besparen op boodschappen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Gierige Gerda, SchuldhulpMaatje | Beeld: Pexels