redacteur

Zo houd je wat geld over aan het einde van de maand

Velen van ons geven onnodig te veel geld uit aan boodschappen. Ze winkelen zonder boodschappenlijstje en gooien achteloos wat producten in de winkelwagen. Vervolgens is de schrik groot wanneer ze bij de kassa komen en een bedrag moeten betalen dat aanzienlijk hoger is dan ze hadden verwacht. Herken je dit? Met deze negen tips kun je flink besparen op je boodschappen en houd je aan het einde van de maand nog een fijn zakcentje over.

Met deze tips geef je nooit meer teveel geld uit aan boodschappen.

1. Plunder de voorraadkast

Heb jij ook een voorraadkast die uitpuilt van de potjes groente, ongekookte pasta en andere levensmiddelen? Probeer dan zoveel mogelijk van deze voorraad gebruik te maken en pas iets nieuws te kopen als je door je eten heen bent. Het is zonde om allerlei producten te kopen die vervolgens weer op deze grote bult belanden en daar maanden blijven liggen.

2. Plan je maaltijden

Probeer maaltijden te kiezen op basis van de ingrediënten die je al in huis hebt. Ligt er nog een pak pasta in de kast en zwerven er in de groentelade nog een paprika en courgette rond? Maak dan eens een pasta met verse groente! Zonde om die pasta en groentes te laten verpieteren en in de supermarkt weer een ander maaltje te scoren, niet waar? Op deze manier geef je al snel de helft minder geld uit. Kies daarnaast voor budget-vriendelijke maaltijden. Een gerecht met 25 verschillende ingrediënten kan misschien heel lekker zijn, maar wanneer je al die producten moet kopen, wordt het al snel een dure grap.

3. Koop producten die in de aanbieding zijn

Verdiep je eens in de folders van de supermarkt waar jij je boodschappen haalt. Kijk eens welke producten er in de aanbieding zijn en bedenk of je daarmee een lekker gerecht kunt bereiden. Zo bespaar je weer een paar euro!

4. Check het opruimingsschap

Veel supermarkten hebben een opruimingsschap met artikelen die uit het assortiment verdwijnen of waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Deze producten gaan vaak voor een habbekrats weg. Wanneer je geluk hebt, kun je hier soms nog enkele pareltjes tussen vinden!

5. Schrap dure ingrediënten uit recepten

Je hoeft een recept heus niet altijd exact te volgen. Wanneer je van een bepaalde specerij een snufje nodig hebt, kun je dat prima weglaten. Het is zonde wanneer je er toch een potje van koopt en het vervolgens jaren in je voorraadkast staat. Bepaal voor jezelf welke ingrediënten je ook in andere gerechten kunt gebruiken en vervang dure producten waar mogelijk voor goedkopere opties.

6. Vervang vlees voor champignons of bonen

Veel gerechten smaken net zo lekker met champignons of bonen als met vlees. En laat deze nu net een stuk goedkoper zijn! Wil je echt niet zonder vlees? Kies dan voor één van de goedkoopste opties.

7. Kies je supermarkt bewust uit

In niet alle supermarkten gelden dezelfde prijzen. Kies voor de supermarkt waar een huismerk wordt aangeboden en de prijzen laag zijn. Aldi of Lidl zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan Jumbo of Albert Heijn.

8. Laat de A-merken links liggen

A-merken zijn lang niet altijd beter dan B-merken of huismerken, maar ze zijn wel vrijwel altijd duurder. Kies dus liever voor producten van het B-merk of huismerk en bespaar zo flink wat geld. Wanneer je een product van het A-merk echt veel lekkerder of beter vindt, kun je wel eens voor het A-merk kiezen, maar maak hiervan geen gewoonte.

9. Controleer je kassabon

Caissières zijn natuurlijk ook gewoon mensen en maken, net als jij en ik, fouten. Zorg er daarom voor dat je je kassabon controleert nadat je hebt afgerekend. Zo kun je er gelijk je geld terugkrijgen wanneer blijkt dat er toch iets niet goed is aangeslagen op de kassa. Wellicht gaat het maar om kleine bedragen, maar alle beetjes helpen.

Lees ook: Op dit tijdstip kun je het beste je boodschappen doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels