Sabine

Zo doe je zo efficiënt mogelijk boodschappen

Het valt niet te ontkennen: boodschappen doen vergt tijd. Zelfs wanneer je dacht voorbereid de supermarkt te trotseren met een boodschappenlijstje in je hand, ben je zo een half uur verder. Het kan allemaal sneller. En tactischer. Hier zijn een paar tips om het boodschappen doen te versnellen.

Sneller je wekelijkse boodschappen doen? Wij geven enkele handvaten:

Boodschappenlijstje

Laten we als eerst je boodschappenlijst aanpakken. Want ja, ook die steek je verkeerd in. Kan dat dan? Jazeker. Veel mensen pennen de benodigdheden gewoon neer. Dat kan makkelijker. Sorteer meteen al je boodschappen door het te categoriseren, bijvoorbeeld door alle fruitsoorten bovenaan te schrijven. Zo kun je efficiënt al het benodigde fruit in je karretje doen wanneer je bij het fruitschap bent. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor al je andere boodschappen. Van wasmiddelen tot melkproducten.

Bekijk vast de aanbiedingen

Ook wanneer je geen folders meer op de deurmat krijgt, vind je tig aanbiedingen op de website van de supermarkt waar je winkelt. Neus ze vast door. Zo kun je van tevoren bedenken of je gebruik wilt maken van de aanbiedingen. Doe je dat niet vooraf? Dan sta je zo 5 minuten in de winkel te twijfelen of je iets wel of niet wilt kopen.

Winkel alleen

Je peuter kun je niet zonder oppas zomaar thuislaten. Voor die ene vriend(in) die samen boodschappen wilt doen, geldt dat wel. Het kan nog zo gezellig zijn om samen de wekelijkse benodigdheden in huis te halen, maar je metgezel heeft niet altijd hetzelfde snelle doel voor ogen. Heb je een kind? Probeer dan boodschappen te doen wanneer je partner thuis is en een oogje in het zeil kan houden. Op deze manier word je niet afgeleid door een kind dat vindt dat chocoladecornflakes een beter ontbijt zijn dan de boterham met pindakaas die hij normaliter krijgt.

Kies een vaste winkel

Het klinkt voor de hand liggend, maar je moet het wel doen. Ga elke keer naar dezelfde supermarkt en je weet waar alles ongeveer ligt. Zo kun je veel sneller je lijstje afwerken. Bezoek je elke keer een andere supermarkt? Dan verlies je al snel kostbare minuten met het zoeken van de boodschappen.

Vragen

Je kunt zelf op zoek gaan naar de boodschappen, maar je kunt ook een medewerker aan zijn jasje trekken wanneer je iets niet vindt. Met name de vakkenvullers weten als geen ander waar jij dat ene product kunt vinden. Ideaal!

Neem een mandje

Je kunt het beste een mandje kiezen in plaats van een karretje wanneer je niet veel nodig hebt. Zo ben je veel mobieler wanneer je om andere shoppers heen moet. Ook wordt het mandje naarmate je het draagt steeds zwaarder, waardoor je veel efficiënter op zoek gaat naar alles wat je nodig hebt. Lanterfanten zit er dan niet in.

Kies voor dezelfde merken

Het klinkt saai om steeds hetzelfde merk te kiezen, maar het is wel sneller. Blijf voor de huismerk pasta kiezen als je hier tevreden over bent. Voor je het weet sta je anders een paar minuten pastasoorten met elkaar te vergelijken. Zonde van je tijd. Wel kun je voor een ander merk kiezen als het in de aanbieding is en je van tevoren weet dat je hiervan gebruik wilt maken.

De juiste kassa

Het lijkt wel een typisch Nederlands dingetje om altijd in de verkeerde rij voor de kassa te staan. Gelukkig kun je hier tactisch mee omgaan. Soms kun je beter achter iemand in de rij gaan staan die een overvolle boodschappenkar heeft, dan achter drie mensen met een paar boodschappen. De kans dat een van die drie mensen een onvoorzienbaar probleempje heeft, is groter dan bij die ene persoon.

Lees ook: 9 manieren om geld te besparen op boodschappen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash