Het is mogelijk om minder suiker te gebruiken dan het recept zegt

Koekjes zonder suiker, brownies zonder suiker of een taart zonder suiker… Dat kunnen we ons nog niet echt voorstellen. Aan deze lekkernijen moeten we nu eenmaal zelf suiker toevoegen om het die lekkere zoete smaak te geven. Gelukkig hoef je niet je zoete traktaties op te geven als je minder suiker wilt binnenkrijgen.

Voordat je aan de slag gaat met minder suiker, moet je het volgende weten:

Zo verminder je de juiste hoeveelheid suiker

Het is vrij goed te doen om 10 tot 33 procent van de hoeveelheid suiker af te halen. Je baksel wordt dan wel iets minder zoet, maar de smaak komt verder niet heel erg in het geding. Vraagt een chocoladebrownie bijvoorbeeld om 150 gram suiker? Dan kun je hier gewoon 100 gram suiker van maken zonder dat je brownie veel smaak verliest. Scheelt toch al een derde suiker. 

Zo worden je koekjes alsnog knapperig

Suiker in koekjes zorgt er niet alleen voor dat de koekjes lekker zoet worden, maar ook dat ze knapperig worden. Maak je de koekjes met minder suiker en besluit je de koekjes net zo dik te maken? Dan krijgen de koekjes niet de beoogde knapperige structuur. Wil je dit wel bewerkstelligen? Maak dan dunnere koekjes. Op deze manier worden ze alsnog knapperig!

Vervang de suiker op de juiste manier

Zoals we hierboven al stelden, zorgt suiker er niet alleen voor dat iets zoet wordt, maar speelt het ook een belangrijke rol voor de structuur. Besluit je om meer dan 33 procent suiker uit het recept te halen? Zorg er dan voor dat je de suiker op de juiste manier vervangt zodat je baksel wel de juiste structuur krijgt. Zo kan het dat je soms iets moet toevoegen om het recept vochtiger te maken, om het voller te maken of om smaak toe te voegen. Lees hieronder hoe je dat doet:

  • Vochtiger maken
    Dient de suiker in het recept om te zorgen dat je geen droog baksel krijgt? Voeg dan twee extra eidooiers toe om ervoor te zorgen dat je baksel wat soepeler wordt. Voeg géén eiwitten toe. Eiwitten zorgen er juist voor dat je baksel verder uitdroogt.
  • Meer gewicht toevoegen
    Wil je veel suiker uit het recept halen, maar blijf je over met een heel sneu beslag? Voeg dan wat meer bloem toe. Hiervoor geldt: voeg dezelfde hoeveelheid bloem toe als de hoeveelheid suiker die je weglaat. Eventueel kun je dan weer de extra eidooiers toevoegen als je een droog beslag krijgt. 
  • Meer smaak toevoegen
    Suiker is natuurlijk hartstikke zoet en je baksel verliest dit wel als je de suiker weglaat. Gelukkig kun je extra smaak toevoegen door door bijvoorbeeld kaneel toe te voegen. Heb je geen probleem met fruitsuikers? Voeg dan een (halve) banaan toe om het zoeter te maken. 

Lees ook: 7x veelgemaakte fouten tijdens het pannenkoeken bakken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Yummy | Beeld: Pexels