Zo maak je stap voor stap overheerlijke geroosterde aardappels

Een knapperige buitenkant en een fluweelzachte binnenkant, dát zijn de eigenschappen van de perfect geroosterde aardappel. Normaal gesproken smaakt dit bijgerecht het allerbeste in een restaurant, maar met deze handige tips en trucjes kun je ze zelf thuis minstens zo lekker maken. Aan de slag!

Gebruik de juiste soort

De beste aardappelsoorten om te roosteren schijnt de Yukon Gold te zijn. Kun je deze niet vinden in de supermarkt of bij de groenteboer? Gebruik dan als alternatief aardappelen met een rode schil. Ook die doen het uitstekend in de oven en verliezen hun vorm niet snel.

Begin met koken in koud water

Een belangrijke stap om de buitenkant van de aardappels lekker knapperig te houden, is om ze niet meteen in kokend water te stoppen. Snijd de aardappelen in stukken en doe deze in een pan met koud water. Voeg flink wat zout toe. Geen zorgen, niet al dit zout krijg je later binnen – bij het afgieten zal een groot deel verdwijnen. Breng de aardappelen in het water aan de kook totdat ze net gaar aanvoelen wanneer je er met een vork inprikt. Giet de aardappeltjes vervolgens af, en laat ze goed uitlekken. Ook dat is erg belangrijk!

Beetje aandrukken

Spreid de aardappels vervolgens uit over een grote bakplaat. De aardappels moeten niet over elkaar heen liggen en voldoende ruimte krijgen. Sla ze met een pollepel een beetje plat. Hierdoor vergroot je het buitenste oppervlak van de aardappel, wat resulteert in knapperige knollen.

Verwarm de bakplaat en de olie voor

Verwarm met de oven ook meteen de bakplaat en de olie voor. Hierdoor zullen je geroosterde aardappelen nog mooier goudbruin bakken. Zet simpelweg de bakplaat met olie alvast in de oven terwijl deze voorverwarmt. Haal de plaat er weer even uit wanneer je de aardappels erop wilt plaatsen.

Gebruik smaakmakers

Besprenkel de aardappels rijkelijk met olie, maar vergeet ook zeker de andere smaakmakers niet. Denk aan zeezout, verse kruiden als rozemarijn of tijm, paprikapoeder of knoflookpoeder.

Laat ze even in de oven staan

Nog een goede tip: haal de aardappels niet meteen uit de oven zodra ze goudbruin kleuren en klaar lijken te zijn. Bak de aardappels op een hoge temperatuur (rond de 230°C) totdat ze voor zo’n negentig procent gaar lijken te zijn. Zet dan de oven uit en laat de aardappels nog 10 minuten in de oven nagaren. Zo worden ze extra crispy.

Social media-kok Jeremy Scheck laat alle verschillende stappen nog eens zien in onderstaande video:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeremy Scheck (@scheckeats)

Lees ook: Waarom je je aardappelschillen moet bewaren om mee te koken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RealSimple | Beeld: videostill Kitchen Sanctuary