Yentl Feenstra

Weer als nieuw!

Ook zo’n prachtige stalen messenset op het aanrecht staan, maar doe je hem per ongeluk wel eens in de vaatwasser? Of laat je je bestek in het droogrekje staan na het afwassen? Juist, wij ook. Niet zo verstandig, want er kan zich dan een lelijk roestlaagje vormen op je mooie bestek. Ook kan het er in zijn geheel dof uit komen te zien.  Wij vertellen je hoe je dit oplost en je bestek weer zo gaat glimmen dat je voortaan je haar kunt doen boven de bestekla. Bij wijze van spreken dan, hé?

Bestek goed onderhouden

De aanslag ontstaat wanneer je bestek uit zichzelf droog laat worden in een vaatwasser of droogrekje. Op deze manier blijft je bestek veel te lang vochtig, waardoor het roestproces zijn gang kan gaan. Wat het beste hiertegen helpt is vochtig bestek direct afdrogen wanneer het uit de vaatwasser of het afwasteiltje komt. Is het kwaad al geschied? Vervelend, maar niet het einde van de wereld. Probeer de volgende truc maar uit!

Bestek weer laten glanzen

We maken het je gemakkelijk, want grote kans dat jij het benodigde ingrediënt al in huis hebt. Om dit klusje te klaren heb je namelijk cola óf citroen nodig. Heb je het één dus niet binnen handbereik, grijp je naar het ander. Misschien niet het eerste schoonmaakmiddel waar je aan denkt, maar cola en citroen kunnen wonderen doen vanwege de zuurgraad. Leg je bestek in een bak en vul de bak met een laag cola of citroensap. Laat ongeveer een half uur tot een uur staan, totdat je bestek er al een stuk glanzender uitziet. Door het zuur komt de aanslag makkelijk los, waardoor je het bestek na het badje makkelijk oppoetst. Shine incoming!

Let op: deze schoonmaak methode is niet geschikt voor champagnekleurig edelstaal bestek.

Lees ook: Krokante Franse frietjes van de McDonalds®? Dít is het geheime recept

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: AH | Beeld: Pexels