Redactie Kookfans

Vanaf nu weet je precies welke peper het best smaakt bij je maaltijd

Wanneer je voor het kruidenschap staat in de supermarkt, dan valt er nogal wat te kiezen. Alleen aan pepers is er vaak al een flinke hoeveelheid opties. Wij zetten precies voor je op een rijtje wat voor verschillen er zitten tussen de verschillende soorten peper en hoe je ze het best gebruikt.

Witte peper

Dit is een van de duurdere soorten peper. Dat komt omdat er nogal wat werk zit in het maken van witte peper. Hiervoor worden bessen geoogst van een tropische peperplant, de piper nigrum. De bessen worden geoogst als ze rijp zijn en daarna geweekt in water. Ten slotte worden ze gepeld en gedroogd. Hierdoor heeft witte peper weinig smaak, maar brengt deze vooral pit met zich mee. Ideaal voor gerechten die van zichzelf al erg smaakvol zijn, maar wel een scherp randje kunnen gebruiken.

Zwarte peper

Zwarte peper komt van dezelfde peperplant als witte peper. Voor zwarte peper plukt men de bessen echter als ze nog niet rijp zijn. Hierna worden ze gedroogd. Dit zorgt ervoor dat de peperbolletjes hun zwarte kleur krijgen, en daar hebben ze hun naam dus aan te danken. Zwarte peper is niet alleen scherp, maar is ook vol van smaak – in het bijzonder wanneer je de bolletjes vers maalt met een pepermolen. En op lichtere maaltijden zoals bijvoorbeeld kip staan de zwarte peperstukjes bovendien ook nog mooi.

Groene peper

Nee, we hebben het nu niet over groene chilipepers. Deze pepers worden onrijp geoogst van dezelfde plant als witte en zwarte peper. Na het oogsten worden ze bewaard op water of azijn. Hiermee maak je in een handomdraai lekkere groene pepersaus. Je merkt duidelijk aan de groene peperbolletjes dat ze nog niet rijp zijn. Ze smaken namelijk wat onrijp en fris.

Rode peper

Ook deze peper komt van dezelfde plant. Rode peper staat ook wel bekend als kampot-peper. Dat komt omdat deze peper afkomstig is uit Cambodja, en dan specifiek uit de Kampot-regio. Daar laten producenten de bes aan de plant rijpen, om ze vervolgens in te maken of te drogen. Hierdoor hebben de rode peperbolletjes een kruidige, haast bloemige smaak. Qua scherpte zitten ze tussen witte en zwarte peper in. Heerlijk bij sauzen, tomatengerechten, vlees, gevogelte en vis. Bijzonder veelzijdig dus.

Roze peper

Wist je dat roze peper eigenlijk geen peper is? Dit rode besje groeit namelijk niet aan de piper nigrum, maar aan een struik die onder de pruikenboomfamilie valt. Toch vatten we dit onder de categorie peper door de sterke smaak, die tegelijk ook iets zoets heeft. Heb je een molentje vierseizoenenpeper in je kruidenrek staan? Dan zitten daar naast witte, zwarte en groene pepers ook roze peperbolletjes in. Heerlijk bij vis!

Lees ook: Het peper-en-zoutstel gebruikt bijna iedereen verkeerd

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels, Karolina Grabowska