Redactie Kookfans

Een houten snijplank onderhouden? Zo pak je dat aan

Een goedkoop plastic snijplankje kan handig zijn, maar een houten snijplank is toch net even iets prettiger werken. Zo’n nette houten plank heeft alleen nét een stapje meer onderhoud nodig om ‘m netjes te houden. Dit is hoe je dat aanpakt.

1: Schoonmaken

Je hebt net al je groenten en vlees gesneden, en je pannetjes staan inmiddels lekker te pruttelen op het vuur. Zet je ondertussen je houten snijplank maar in de vaatwasser? Dat kun je beter niet doen. Het water in een vaatwasser is namelijk ontzettend heet. Hierna de vaatwasser uitladen, zorgt ervoor dat je snijplank erg snel afkoelt. Door deze temperatuurverschillen ontstaan er barsten in je snijplank.

Met de hand wassen is een slimmere keuze. Ga voor een afwasborstel en wat lauwwarm water. Of als je vlees of vis hebt gesneden: gebruik een beetje afwasmiddel. In dit geval kun je ook kiezen voor een beetje natuurazijn. Om je snijplank te drogen, dep je deze goed af met een theedoek. Zet ‘m vervolgens verticaal neer – zodat de nerven van boven naar beneden lopen.

2: Grote beurt

Eens in de paar maanden is het tijd om je snijplank een intensieve schoonmaakbeurt te geven. Kies voor een combinatie van citroensap en grof zout, waarmee je de snijplank insmeert. Laat dit een kwartier intrekken, en schrob het ervan af onder de kraan. Doe dit zo’n drie keer per jaar om je snijplank goed schoon te houden.

Let op: de combinatie van zout en citroensap is geen pretje als je open plekjes op je handen hebt zitten. Ben je bijvoorbeeld uitgeschoten met een schilmesje of heb je schaafplekken op je handen? Doe jezelf dan een plezier en draag een stel rubberen handschoenen.

3: Verzorging

Net zoals met een houten vloer of houten meubels, wil je ook je houten snijplank goed verzorgen. En dat doe je met olie. Dit gaat in het hout zitten en zorgt voor een soort beschermlaag. Je kunt het beste kiezen voor bijvoorbeeld amandelolie, maar lijnzaadolie werkt ook. Olijfolie kun je beter vermijden: dit neemt namelijk smaken op en maakt het hout van je snijplank plakkerig.

Een verzorgingsmomentje met olie is sowieso nodig na elke grote schoonmaakbeurt met citroensap en zout. Maar iets vaker is ook aan te raden: ongeveer eens in de maand kan geen kwaad!

Lees ook: Wist je dat het gat in een snijplank deze handige functie heeft?

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels, RF Studio