Sanne

En de manieren om ze het beste te gebruiken

Als je een fan bent van koken en bakken, gebruik je bijna dagelijks olie. Dan weet je vast ook dat er meerdere soorten olie zijn en dat die verschillende functies hebben. Maar wat zijn die dan en welke olie kun je het beste waarvoor gebruiken? Dat gaan wij je vertellen.

Olijfolie

We beginnen met een bekende: olijfolie. Extra vierge olijfolie wordt als hoogste kwaliteit gezien en die stempel krijgt een olie als die zonder chemicaliën is gemaakt en als er minder dan 0,8 procent zuur in zit.

Robuuste olijfolie wordt het beste gebruikt voor het koken van vlees of tomatengerechten. Reguliere olijfolie kan worden gebruikt om groenten te bakken, salades te maken of brood te bereiden. De milde variant is het beste voor visgerechten of zelfs voor het bakken van zoete gerechten.

Koolzaadolie

Koolzaadolie wordt veel gebruikt in de keuken, door de neutrale smaak die het heeft. Zo kan je het tot hoge temperaturen worden verhit en is het dus handig om in te frituren of roerbakken.

Kokosolie

Kokosolie is populair binnen de bakwereld, omdat het een extra smaak toevoegt aan je baksels. Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor boter of andere soorten olie, bijvoorbeeld in een chocoladeglazuur. Door het lagere rookpunt, moet je deze olie juist gebruiken als je wat lagere temperaturen gaat toepassen, zoals bijvoorbeeld in een soep of saus.

Sesamolie

Er zijn twee soorten sesamolie: de ene wordt gemaakt van geroosterde sesamzaadjes en de andere van ongeroosterde zaadjes. De sesamolie die je in de supermarkt vindt, is vaak van geroosterde zaadjes, de kleur is namelijk vrij donker en heeft een zeer sterke smaak. Door die smaak wordt het vaak gebruikt als toevoeging aan een saus en niet zozeer om in te bakken. Hou je van de Aziatische keuken? Dan voeg je sesamolie toe om die karakteristieke smaak te krijgen.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie heeft een hoog rookpunt en een lichte nootachtige smaak die niet overweldigend is. Daarom is het perfect om in te bakken. Gebruik het bijvoorbeeld eens als je een groot stuk vlees gaat bakken of voor gebakken aardappeltjes.

Druivenpitolie

Deze olie wordt vaak in verband gebracht met de huid, doordat het zou helpen bij het opbouwen van collageen. Druivenpitolie heeft een gemiddeld rookpunt waardoor het geschikt is voor een heleboel gerechten waarbij je middelhoog vuur moet gebruiken, zoals bij pasta.

Lees ook: Durf te vragen: is het schadelijk om eten te bakken in olijfolie?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Mashed | Beeld: Pexels