Met deze alternatieven wordt je aardappelsalade minstens zo lekker

Wie zelf weleens een aardappelsalade heeft gemaakt, weet dat het haar romige smaakt dankt aan mayonaise. Soms zelfs erg veel mayonaise. Ben jij niet zo’n mayonaise fan of wil je simpelweg eens aan ander recept volgen? Vervang mayonaise dan eens door een van deze ingrediënten.

Ga jij dit proberen bij de volgende barbecue?

1. Tahini

Deze sesampasta wordt veelal gebruikt om hummus te maken, maar je kunt het ook gebruiken om een aardappelsalade romig te maken. Bovendien voegt het een heerlijke gerookte, notige smaak toe. Maak een aardappelsalade zoals je dat altijd zou doen, maar gebruik de volgende ingrediënten voor de dressing:

  • 1 theelepel citroenrasp
  • 60 milliliter citroensap
  • 2 eetlepels verse dille, fijngesneden
  • 1 1/2 theelepel dijonmosterd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 1/2 eetlepel tahini
  • 120 milliliter olijfolie
  • Zout, peper en chilivlokken naar smaak.

Je maakt de dressing door alle ingrediënten in een keukenmachine te doen of met een staafmixer tot een saus te maken. Als de dressing te dik is kun je nog een beetje extra olie of water toevoegen.

2. Pesto

Pesto is een van die smaakmakers die vrijwel elk gerecht lekkerder maakt, zo ook aardappelsalade. Je kunt de aardappelen bedekken met een zelfgemaakte pesto, maar je kunt er ook voor kiezen om het simpel te houden en gewoon een potje pesto in de supermarkt kopen.

3. Karnemelk

Wie een aardappelsalade maakt met mayonaise heeft wellicht weleens een beetje karnemelk door de mayonaise gedaan om ‘m wat dunner te maken. Bovendien voegt de karnemelk meer smaak toe. Je kunt ook alleen een beetje karnemelk door de aardappelsalade roeren om ‘m romig te maken.

4. Griekse yoghurt

Een van de beste vervangers voor mayonaise is toch wel Griekse yoghurt. Je kunt de volledige hoeveelheid mayonaise vervangen door Griekse yoghurt. Ook kun je half om half doen als je toch niet helemaal zonder de mayonaise kan. Gebruik wel de volle variant van deze yoghurt om de aardappelsalade lekker romig te maken.

5. Zure room

Zure room en aardappelen zijn een match made in food heaven. Niet zo gek dat gepofte aardappel vaak wordt gecombineerd met zure room. Ook kun je zure room toevoegen aan je aardappelsalade. Je kunt de mayonaise helemaal vervangen door de zure room of er een mix van maken.

6. Vinaigrette

Deze klassieke sladressing is ook over een aardappelsalade heerlijk. Voeg de vinaigrette al aan je aardappelen toe als deze nog warm zijn, zo kunnen de aardappelen de diverse smaken van de dressing goed opnemen.

7. Olijfolie

Je kunt je aardappelsalade ook maken met olijfolie. Een goede olijfolie kan immers net zo rijk aan smaken zijn als mayonaise. Schenk de olijfolie al over de aardappelen heen als ze nog warm zijn, zodat de aardappelen de olie goed kunnen absorberen. Verdeel er daarna nog diverse, verse kruiden overheen.

Lees ook: Heerlijk romige aardappelsalade in een Mexicaans jasje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pixabay