Aangekoekte vetresten verwijder je gemakkelijk uit je glazen ovenschaal dankzij deze tips

Er zijn genoeg redenen om gerechten in een glazen ovenschaal te bakken. Glas verdeelt warmte gelijkmatig en houdt de warmte goed vast. Dit betekent dat je ovenschaal tijdens het serveren lang warm blijft aan de eettafel. Bovendien zien glazen ovenschalen er meestal eleganter uit dan bijvoorbeeld een metalen bakvorm. En glas is normaal gesproken vrij eenvoudig schoon te maken. Daar is slechts één uitzondering op (en een groot nadeel): die hardnekkige, aangekoekte vetvlekken.

Hier enkele manieren om die bruine, aangekoekte vlekken van een glazen ovenschaal te verwijderen.

1. Afwasmiddel en water

We beginnen met de meest simpele manier. De actieve stoffen in afwasmiddel hebben vet-verwijderende superkrachten, waardoor gewoon afwasmiddel en water een geweldige manier zijn om je ovenschalen mee schoon te maken. Breng simpelweg een warme, natte spons aan op de vlekken met een paar druppels afwasmiddel en spoel daarna. Als je vlek hardnekkiger is, probeer dan een beetje baking soda aan de mix toe te voegen. De milde, schurende eigenschappen van dit poeder zouden voldoende moeten zijn om je ovenschaal weer als nieuw te krijgen.

2. Wondersponjes

Ben je bekend met die witte ‘wondersponsjes’? Er is (bijna) niets wat deze geweldige sponzen niet schoon kunnen krijgen. Heb je wat kracht over om te schrobben, maak deze spons dan een beetje vochtig en ga aan de slag! Voor moeilijker te verwijderen vlekken week je de ovenschaal even in warm water en zeep voordat je de witte wonderspons gebruikt.

3. Maïzena en azijn

Omdat zowel maïzena als azijn kampioenen zijn in het verwijderen van vetvlekken, combineer je de twee om je eigen reinigingsmiddel te maken. Voeg een theelepel maizena toe aan gelijke delen azijn en water, maak een sponsje nat en schoonmaken maar!

4. Ovenreiniger

Veel mensen die gebruik maken van glazen ovenschalen zweren bij ovenreiniger. Dit middel is gemaakt om hetzelfde vet te reinigen dat in je oven is achtergebleven. Spray wat ovenreiniger op de vlek, laat deze 30 seconden inwerken en veeg het weg met een papieren keukendoek. Als dit niet werkt, probeer dan de ovenschaal te vullen met gelijke delen water en witte azijn, bak 45 minuten op 175 °C en spoel het af met water.

5. Tandpasta

Denk er eens over na: tandpasta poetst je tanden schoon, dus waarom zou het niet werken op glaswerk? Breng een beetje tandpasta aan op het gebruinde gebied en schrob met een tandenborstel de vlek weg. Spoel daarna af met een beetje zeep en water, vooral als de tandpasta naar munt ruikt en smaakt.

6. Kunstgebitreiniger

Deze is iets ongebruikelijker, maar sommige ovenschaal-bezitters zweren erbij: voeg voor een sprankelend nieuwe ovenschaal wat water toe, doe er twee of drie prothese-reinigingstabletten in en laat alles een paar uur of een nachtje inwerken. Deze truc werkt ook voor toiletten!

7. Droogtrommeldoekjes

Als je ovenschaal meer vuil opgebouwd heeft, kunnen de absorberende eigenschappen van een droogtrommel gebruiken. Schenk eerst warm water in de ovenschaal. Voeg een ongebruikt droogtrommeldoekje toe aan het water en laat het ongeveer 15 minuten rusten. Gooi het water weg en veeg de vettige of aangekoekte plekken schoon met een natte spons. Zorg ervoor dat je de schaal met water en zeep schoonmaakt als je klaar bent.

Lees ook: Appeltje-eitje? Blijkbaar breken we eieren ons hele leven al verkeerd

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: videostill YouTube