redacteur

Wist je dat je de oven niet altijd voor hoeft te verwarmen?

Zonder een oven in de keuken zijn we verloren. We gebruiken hem bijna voor alles: het bakken van taarten, bereiden van nacho’s of het garen van vlees. Waarschijnlijk weet je in grote lijnen wel hoe je met dit handige apparaat om moet gaan, maar wist je dat je de oven nog effectiever kunt gebruiken? Met deze 6 ovenhacks til je jouw kookkunsten naar een hoger niveau.

Met deze 6 ovenhacks word jij nog beter in de keuken.

Ken je oven

Er bestaan tig verschillende ovens: elektrische ovens, heteluchtovens, gasovens, combimagnetrons en nog veel meer. Daarnaast bakt ook iedere oven weer anders. Het is dus belangrijk om je oven van binnen en buiten te kennen, van de sterke punten tot mankementen. Zo kan een oven bijvoorbeeld ook hete en minder hete plekken hebben. Test dit eens door een paar boterhammen op verschillende plaatsen in de oven te leggen. De plekken waar de boterhammen het donkerst zijn, zijn de heetste plaatsen.

Heb geduld

Je weet het vast wel: geduld is een schone zaak. Dit gezegde gaat ook zeker op bij het bereiden van een maaltje in de oven. Wanneer je de deur van de oven opentrekt terwijl je eten erin zit, zorgt dit ervoor dat de hete lucht ontsnapt en dit kan effect hebben op de baktijd. Probeer de oven dus zoveel mogelijk dicht te laten wanneer je eten erin zit en vertrouw op je kookwekker.

Voorverwarmen

Wist je dat je je oven niet altijd hoeft voor te verwarmen? Een ovenschotel of brood dat al voorgebakken is kan er prima tijdens het opwarmen al in. Let er wel op dat de baktijd hierdoor wat langer wordt. Ook zijn niet alle maaltjes geschikt om in een koude oven te schuiven. Gerechten die door de warmte rijzen moeten wel echt in een voorverwarmde oven. Dit zijn bijvoorbeeld taarten, pizza’s, zelfgemaakt brood en grote stukken vlees.

 Heteluchtoven

In een heteluchtoven bak je niet op dezelfde temperatuur als in een conventionele oven. Over het algemeen geldt dat de oventemperatuur van een heteluchtoven tien procent lager moet zijn.

Twee gerechten

Een heteluchtoven is energiezuinige dan een conventionele oven, omdat je de temperatuur minder hoog hoeft te zetten. Daarnaast kun je in een heteluchtoven twee gerechten tegelijk bereiden. De lucht die in de oven circuleert is zo krachtig, dat de gerechten elkaars smaak niet kunnen overnemen. Bij een conventionele oven kan dit wel gebeuren. Heb je zo’n oven en wil je zowel nacho’s maken als een stuk vlees bereiden? Dan kun je de gerechten dus beter na elkaar in de oven schuiven.

Schoonmaken

Het is niet ons meest favoriete klusje, maar het moet af en toe nu eenmaal gebeuren: het schoonmaken van de oven. Resten die achter zijn gebleven in het apparaat verbranden iedere keer opnieuw als je de oven aanzet, waardoor een rookwolk ontstaat. Voorkom dat je rookmelder afgaat en verwijder regelmatig de verkoolde resten. Lees hier hoe je op zeven verschillende manieren een oven schoon kan maken.

Lees ook: Dit is hoe je een vette ovendeur schoonmaakt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: ELLE Eten | Beeld: Pexels