redacteur

Sushi eten en lijnen gaan prima samen

Je denkt misschien dat sushi heel gezond is, het is immers rijst met vis. Toch zijn de rolletjes dit lang niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan alle sojasaus en spicy mayonaise die vaak royaal over de sushi wordt gegoten. Ze maken van je nigiri en maki echte caloriebommetjes. Maar geen paniek: ook als je aan de lijn doet is het best mogelijk om sushi te eten. Déze sushi-lekkernijen kun je in elk geval met een gerust hart blijven eten. 

Deze sushi-lekkernijen kun je gerust blijven eten wanneer je op dieet bent.

Voorgerechten

Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman legt in Well+Good uit dat je het beste kunt beginnen met een voorgerecht, voordat je je op de sushirolletjes stort. De onderstaande drie gerechtjes zijn volgens haar de gezondste opties:

  • Edamame (of groene sojaboontjes): deze boontjes zijn laag in vetten en bevatten veel vezels en aminozuren. Omdat je daarnaast flink wat moeite moet doen om de boontjes uit hun jasje te krijgen, eet je bedachtzamer en zul je de grootste honger stillen.
  • Misosoep: de tofu en het zeewier in deze soep bevatten veel antioxidanten en zijn erg voedzaam en gezond.
  • Zeewiersalade: zeewier zit bomvol vezels en vitamine A en C en is daarmee supergezond.

Hoofdgerecht

Lockwood Beckerman kiest bij het bestellen van haar sushirolletjes meestal voor een rol met zalm, avocado, komkommer en bruine rijst. Zalm zit boordevol omega 3-vetten die goed zijn voor je huid, bloeddruk en hersenen. Ook bevat de vette vis veel vitamine D. Avocado is daarnaast ook rijk aan goede vetten en komkommer is calorie-arm en hydraterend. Lockwood Beckerman zegt dat je ook gerust wat porties sashimi kunt bestellen, rauwe vis zonder rijst of saus, met enkel zeewier.

Vermijden

Wat je volgens de diëtiste beslist moet vermijden, zijn rolletjes met krab. De krab in sushi is vaak imitatiekrab en die heeft totaal geen gezondheidsvoordelen. Ook kun je de sojasaus het beste zoveel mogelijk vermijden. Wil je de smaakmaker toch gebruiken, ga dan voor een variant met weinig sodium en eet er niet te veel van. Een eetlepel sojasaus bevat namelijk al 25 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook de wasabimayonaise kun je beter laten staan. Deze bevat veel toegevoegde vetten en extra calorieën. Wil je toch wat mayonaise gebruiken? Vraag dan of je de saus apart geserveerd kunt krijgen, dan kun je zelf beslissen hoeveel je ervan gebruikt.

Lees ook: Het beste van twee werelden: ‘tiramisushi’! Zou jij het proberen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Well+Good, Libelle | Beeld: Unsplash