Vivian

Volgens een expert moet je op deze zes dingen letten

Als echte voedselliefhebbers weten we dat een goede olijfolie het verschil kan maken. Heerlijk door de pasta, onmisbaar in een salade en natuurlijk om smakelijke tapenades mee te maken. Toch moeten we eerlijk bekennen dat we elke keer weer moeite hebben met het uitkiezen van een goede olijfolie. Want maakt nou een goede olie? Een expert onthult de zes dingen waar je op moet letten. 

Goede olijfolie

De keuze is reuze als het op olijfolie aankomt. De supermarktschappen staan vol verschillende soorten. Traditionele, milde, extra vierge, extra vergine, traditioneel Spaanse, met knoflook, met truffel – en ga zo nog maar even door. Maar welke moet je kiezen als je een echt goede olijfolie in huis wil halen? Vice sprak met Giulia Vittoria Hanke, die in Umbrië (Italië) biologische olijfolie maakt. Volgens deze expert moet je bij het zoeken naar een goede olie altijd letten op de volgende zes dingen.

1. Ga voor extra vergine

Koop altijd extra vergine of extra vierge olijfolie, zo vertelt Giulia. “Die olijfolie heeft een lage zuurgraad. En hoe lager de zuurgraad, hoe beter de kwaliteit van de olie”, legt ze uit.

2. Kies een donkere fles

De zoektocht naar een goede olijfolie is nu iets meer afgebakend, maar nog steeds zijn er heel veel verschillende extra vergine olijfoliën. Om de zoektocht nog iets makkelijker te maken, moet je volgens Giulia letten op de kleur van de fles. Zit de olie in een lichte fles, dan kun je ‘m beter overslaan. “Een donkere fles beschermt de olie tegen oxidatie”, vertelt de expert. Aha!

3. BOB of BGA

Als je het echt goed wil doen, moet je kijken of de afkortingen BOB of BGA op het etiket te vinden zijn. BOB staat voor ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ en BGA staat voor ‘Beschermde Geografische Aanduiding’. Die afkortingen staan op flessen olijfolie uit bepaalde gebieden. Vaak betekent dit dat de olie kleinschalig (en met heel veel zorg) is geproduceerd. En laten we eerlijk zijn: dat is toch vaak beter dan producten die uit de massaproductie komen.

4. Koudgeperst

Volgens Giulia kun je het best voor een koudgeperste olijfolie gaan. Dit betekent dat de temperatuur van de olie bij het persen niet boven de 27 graden komt. “Dan blijft de geur en kleur van de olijfolie het beste bewaard”, legt Giulia uit.

5. Wees niet te zuinig

Wil je kwaliteit, dan moet je er ook wat voor over hebben. Natuurlijk kun je voor een paar euro al een olijfolie hebben, maar voor echt goed spul zul je wat dieper in de buidel moeten tasten. Volgens de experts kost een goede olijfolie minimaal 7 euro – een lager bedrag zou de productiekosten niet eens dekken. Als het aan Giulia ligt, moet je daar nog een paar euro bij op tellen voor een écht goede olie. “Doe er een paar euro bij, dan steun je ook kleinere bedrijven en koop je een beter product.”

6. Ruiken en proeven

Heb je gelet op bovenstaande vijf punten? Dan komt nu het allerbelangrijkste: de geur en de smaak. Uiteindelijk moet je de olie natuurlijk wel lekker vinden. Waar je dan op moet letten? Giulia legt uit dat goede olijfolie moet ruiken naar versgemaaid gras en groente en niet te vettig moet smaken. Dus: ruiken en proeven maar!

Lees ook: Een cake bakken met olijfolie? Dit is waarom je dat zou moeten doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Pexels