En tips hoe je ze wél zou moeten afwassen

Wijnglazen: we vullen ze met alle liefde met wijn, maar ze afwassen is toch een vak apart. Ze passen niet zoals andere glazen gewoon in de vaatwasser, maar ze met de hand schoonmaken is ook een fragiel klusje. Vermijd de volgende zes veelgemaakte fouten bij het afwassen van jouw wijnglazen. 

1. De vaatwasser is veiliger dan met de hand afwassen

Waarschijnlijk dacht je – net als wij – dat je wijnglazen beter niet in de vaatwasser kon doen. Toch is dit volgens Maximilian Riedel, directeur van glaswerkbedrijf Riedel, de veiligste manier om je glazen een schoonmaakbeurt te geven. Maar dat betekent niet dat je je fragiele wijnglazen zomaar ergens tussen de borden kunt plaatsen. “Het is het beste om je wijnglazen los van al je andere servies af te wassen”, aldus Riedel. Zorg er daarom voor dat je wijnglazen geen ander servies raken en dat ze niet in de weg zitten van de sproeiarmen. Als de ruimte er is, plaats ze dan in het bovenste rek van je vaatwasser.

2. Was je ze met de hand af, gebruik dan geen spons

Als we ons servies met de hand afwassen, grijpen we al snel naar een keukensponsje of een afwasborstel. Die kun je echter beter laten liggen als je in de weer gaat met wijnglazen. “Gebruik liever een doek, zoals een microvezeldoek. Maak deze nat met warm water en eventueel een beetje afwasmiddel – één druppel is genoeg”, vertelt Riedel. Je kunt dat afwasmiddel ook achterwege laten. Dat doen wijnprofessionals ook, verklapt hij. Interesting!

3. Houd wijnglazen niet met twee handen vast

Volgens Riedel maken veel mensen de fout dat ze hun wijnglazen met twee handen vasthouden. Hierdoor kunnen ze makkelijker breken. Dat soort ongeluk wil niemand hebben. Houd daarom nooit het komgedeelte en de basis van het wijnglas tegelijkertijd vast. Daarnaast raadt Riedel aan om wijnglazen altijd lager in de gootsteen af te wassen. “Als ze uit je handen slippen, vallen ze zo niet kapot.”

4. Laat je wijnglazen niet op de kop drogen op een afdruiprek

Het is prima om je wijnglazen aan de lucht te laten drogen, maar plaats ze niet op een metalen of houten afdruiprek. Volgens Riedel kunnen de randen van de glazen hierdoor beschadigd raken. Leg daarom altijd eerst een theedoek over het rek en plaats hier de wijnglazen op. Toch raadt Riedel aan om je wijnglazen na het afwassen ook direct te drogen. Hierdoor voorkom je lelijke watervlekken in je chique glazen.

5. Gebruik twee doeken om je glazen af te drogen (en géén theedoek)

Nog een ding dat je glazen kan beschadigen? Het afdrogen met een gewone theedoek. Daarom raadt Riedel aan om altijd een microvezeldoekje te gebruiken om je wijnglazen af te drogen, het liefst twee. “Door twee microvezeldoekjes te gebruiken – één om het glas vast te houden en de ander om het glas af te drogen – voorkom je dat je vingerafdrukken achterlaat.”

6. Bewaar ze niet in de keuken

Verpest al je harde werk niet door je glazen op een verkeerde plek op te bergen. “Sommige mensen bewaren hun wijnglazen in de originele verpakking, maar dat zou ik niet doen”, vertelt Riedel. Hij legt uit dat de glazen zo naar karton kunnen gaan ruiken. “Ook is het beter om ze niet in de buurt van de oven of het fornuis op te bergen. Zo gaan ze niet naar eten ruiken.” Daarom kun je wijnglazen het beste in een afgesloten kastje bewaren.

Lees ook: De witte waas op je glazen verwijder je met deze simpele schoonmaaktip

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Unsplash, Caroline Attwood