10 augustus 2018
Maayke

Zo worden glazen weer glashelder!

Een van de beste uitvindingen van deze eeuw is toch wel de vaatwasser. Hoeveel tijd we besparen door niet elke vieze vaat met de hand af te hoeven wassen is enorm. Helaas zit er wel een klein nadeel aan de vaatwasser, want je glazen komen er naar verloop van tijd uit met een witte waas. Zelfs met een goede spoelbeurt zijn ze niet meer te redden. Gelukkig los je dat zo op met deze simpele schoonmaaktip.

Witte corrosie op je favoriete wijnglazen is verleden tijd.

Oorzaak witte waas

De witte waas is een mineraal-laag dat ontstaat door ‘hard water’. Ook hardnekkige etensresten of krassen in de glazen kunnen voor de witte waas zorgen. Hoe kun je erachter komen of de waas door ‘hard water’ of door krassen is ontstaan? Simpel: wrijf met een vinger een druppel witte azijn op het wazige oppervlak. Als de waas verdwijnt of verschuift, dan gaat het om kalkaanslag veroorzaakt door hard water. Als de waas niet verdwijnt zitten er waarschijnlijk krassen op het glas.

Schoonmaaktips

Maak vervolgens het glas schoon met een beetje witte azijn. Alkalische mineralen in het water veroorzaken de kalkaanslag, een mild zuur (zoals azijn) zal deze mineralen neutraliseren en de kalkaanslag oplossen. Je gebruikt het als volgt: spoel het glas af met heet water. Zeepresten kunnen op de azijn reageren en een vettige laag achterlaten. Week vervolgens een spons in azijn en wrijf er grondig mee over de witte waas. Spoel hierna je glas nogmaals schoon met heet water. Mocht er nog meer aanslag op het glas zitten, geef de azijn dan even iets meer tijd om in te werken. Wikkel in azijn geweekte vellen keukenpapier, binnen en buiten om het glas. Wacht nu een kwartiertje en spoel het glas om met heet water. Je glazen zullen weer glashelder zijn!

Lees ook: Gadver! Man neemt per ongeluk hap van dode kikker in salade

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Wikihow | Beeld: videostill, YouTube