Sanne

Wat zijn eigenlijk de verschillen?

Het is altijd weer een dilemma als je in de supermarkt staat: ga je voor een A-merk of neem je toch het B-merk? A-merken springen er altijd meer uit in het schap en je ziet er meer reclames van. B-merken zijn daarentegen weer een stuk goedkoper. Maar zijn A-merken ook gezonder dan B-merken? 

Reclames van A-merken

Van A-merken als Coca-Cola, Unox of Campina zie je ontzettend veel reclames op televisie, de radio en in tijdschriften bijvoorbeeld. Van huismerken zien we dit eigenlijk nooit. En hoewel dit onbewust waarschijnlijk de reden is dat jij sneller een fles Coca-Cola in je mandje gooit dan een B-merk, zijn precies die reclames de reden dat deze merken een stuk duurder zijn. Reclames kosten namelijk ontzettend veel geld en dat moet worden terugverdiend. B-merken besparen vaak op reclamekosten en vormgeving, waardoor ze hetzelfde product goedkoper kunnen aanbieden.

Gezonder of niet?

Goed, we weten nu waarom A-merken duurder zijn dan B-merken. Maar de prijs zegt nog niks over de gezondheid van een product. Hoe zit dat eigenlijk? “Nee, A-merken zijn niet per se gezonder dan B-merken en andersom ook niet”, zegt voedingsdeskundige Camella Bot in Metro. “Het verschilt per product. Soms is het A-merk de winnaar, soms het B-merk. Het is zelfs goed mogelijk dat de A- en B-merken uit dezelfde fabriek komen. Dat wil nog niet zeggen dat de ingrediënten en recepturen van de producten precies hetzelfde zijn, maar ze liggen vaak wel erg dicht bij elkaar.” Aha!

Verpakking checken

Als je er zeker van wilt zijn dat je de gezondste optie pakt, raadt Camella aan om de verpakking goed te checken. En dan met name de ingrediënten, natuurlijk. Alleen op die manier kom je erachter wat er in een product zit en hoe gezond of ongezond het daadwerkelijk is. De verpakking, prijs of aantal reclamespotjes hebben hier helemaal niks mee te maken. Laat je daardoor dus zeker niet altijd verleiden!

Lees ook: 6 handige tips om te besparen op je wekelijkse boodschappen

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Adobe Stock