Esther Reitsema

Glühwein zoals je het kent, maar dan nét even anders

Hoewel de winter voor veel mensen misschien niet een favoriet seizoen is, kunnen wij er ook een heleboel voordelen aan noemen. Daarbij met stipt op nummer één: glühwein. Het klassieke recept is natuurlijk al verrukkelijk, maar bij Kookfans houden we van experimenteren – en dus hebben we vijf heerlijke variaties van ons favoriete winterdrankje op een rij gezet. 

Klassiek recept

De ingrediënten voor het basisrecept van glühwein zijn meestal verwarmde rode wijn, kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen. Soms wordt hier nog suiker of honing aan toegevoegd. Belangrijk bij de bereiding is dat de glühwein niet moet koken, omdat de alcohol dan verdampt – en dat wil je natuurlijk niet.

Variaties

Houd jij wel van wat sterkers? Dan kun je eens proberen om een scheutje rum, vodka of cognac toe te voegen aan de glühwein. Met een vleugje amaretto erbij creëer je een zachte kersensmaak. Yum!

Om je glühwein wat frisser te maken kun je wat extra citroen toevoegen. Ook sinaasappel en limoen zijn hiervoor geschikt.

Een andere manier om je glühwein extra spice te geven is door een stuk gember mee te laten koken. Ook goed voor de weerstand!

In plaats van een fles rode wijn in de winkel te kopen, kun je ‘m ook zelf maken van druiven. Behoorlijk wat extra werk natuurlijk, maar wel leuk als weekendklusje!

Om de glühwein een wat zachtere, zoete smaak te geven kun je ook een theelepel speculaas- of koekkruiden toevoegen. De beste manier om dit te doen is door het in een kleine zeef in je glas te laten meetrekken. Zo heb je niet continu een slok kruimels in je mond.

Lees ook: Yum: dit zijn de 30 lekkerste dippers voor kaasfondue

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock