Met deze oplossingen kun je gewoon in de keuken aan het werk tijdens een hittegolf

Mocht je het nog niet gemerkt hebben, deze week staat er een extreme hittegolf op de planning. Aanstaande donderdag kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot maar liefst 37 (!) graden. We zoeken dan ook het liefst verkoeling op, maar in sommige gevallen is dit helaas niet altijd mogelijk. Zo ook bij het staan in een warme keuken tijdens een hittegolf. Gelukkig maak je het met deze vijf handige oplossingen een stuk dragelijker in de keuken tijdens een hittegolf.

Ga de hitte in de keuken tegen met deze vijf tips.

Keukens tijdens een hittegolf

Afgezien van het drinken van grote hoeveelheden water, het uitzetten van een hete oven en jezelf voor een airco parkeren (als je die hebt), zijn hier een paar extra tips om je hoofd koel te houden in de keuken tijdens een hittegolf.

1. Buiten koken

Natuurlijk vrij voor de hand liggend, maar buiten koken met warme temperaturen is een slim idee. Uren in de keuken staan, terwijl het buiten boven de 30 graden is, is voor niemand een pretje. Buiten koken is makkelijker dan je denkt. Je kan bijvoorbeeld buiten een stellage maken of gewoonweg de barbecue aanzetten. Veel vlees is niet altijd nodig voor een barbecue, maar grove stukken groenten op een plaat die je op smaak brengt met wat olijfolie en kruiden is ook hartstikke lekker!

2. Maak de onderkant van je gordijnen nat

Ga je toch binnen aan de slag in de keuken en heb je hier gordijnen hangen? Dan kan het goed helpen om de onderzijde nat te maken als er buiten een klein briesje heerst. Dompel de uiteinden van linnen of katoenen gordijnen in een emmer met water en open het raam achter de gordijnen. Het water wordt opgenomen en gaat door de stof en maakt het met een briesje een stuk koeler in huis.

3. Handdoek in de nek

Om het voor jezelf aangenamer te maken in een hete keuken, kan een koele handdoek in de nek vaak ook goed werken. Maak een katoenen handdoek nat met wat koud water en leg deze in je nek terwijl je boven het hete fornuis staat. Je zal merken dat dit voor de nodige verkoeling in de keuken kan zorgen.

4. Vermijd zonlicht in de keuken

Een van de meest doeltreffende maatregel is om zonlicht in de keuken te vermijden. Zorg dat de keuken vrij is van invallend zonlicht door de gordijnen of jaloezieën te sluiten. Geen gordijnen of jaloezieën voor de ramen in de keuken? Dan kun je ook een reflecterend autoscherm voor het raam plaatsen om de warmte in de keuken te vermijden.

5. Kortere kooktijden

Zorg dat je zo min mogelijk tijd in de keuken staat. Een goede maaltijd om dan ook te maken in de keuken is een tray-bake. Met deze manier van koken gebruik je één ovenplaat en kun je variëren met allerlei ingrediënten. Zo kun je hier bijvoorbeeld diverse groenten, aardappelen, verse kruiden, noten of zelfs een stuk zalm of gemarineerde kip op leggen. Schuif alles nadat je het op smaak heb gebracht met wat olijfolie en kruiden in de oven en klaar is Kees! Binnen een half uurtje heb je een gevarieerde én gezonde maaltijd op tafel staan, zonder dat je zelf hebt lopen zweten in de keuken.

Lees ook: Dit voedsel kun je beter niet eten als het warm weer is

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Kitchn, Misset Horeca, De Gelderlander | Beeld: Unsplash