Zo beland je de volgende dag niet met een bakje cement

Vaak blijven wij liever nog even een kwartiertje langer in ons warme bedje liggen dan dat wij een uitgebreid ontbijt gaan maken in de keuken. Overnight oats zijn daarvoor de ideale oplossing. Maak havermout de avond van tevoren, zet deze ‘s nachts in de koelkast en je hebt een overheerlijk romig ontbijtje in de ochtend. Hoewel het écht zo simpel is als het klinkt, moet je deze vijf veelgemaakte fouten zien te voorkomen. 

1. Te veel of te weinig melk

Overnight oats maak je in de meeste gevallen met melk. Met water kan ook, maar dan ontzeg je jezelf zeker weten de romige heerlijkheid van de havermout. Wat voor melk je gebruikt, mag je helemaal zelf weten, maar het is wel belangrijk dat je de goede melk-havermout-ratio aanhoudt. Gebruik je te veel melk, dan kun je in de ochtend rekenen op een soepje. Gebruik je weer te weinig melk? Dan zit je met een bakje cement. Daarom kun je het best een 2:1 ratio van melk tot havermout aanhouden voor de perfecte consistentie.

2. Je voegt geen snufje zout toe

Hoe goed overnight oats ook samengaan met ahornsiroop en bruine suiker, ze hebben ook een snufje zout nodig. Anders kunnen ze behoorlijk naar een stuk karton smaken. En daar heeft natuurlijk niemand zin in ‘s ochtends – of op welk tijdstip dan ook.

3. Je gebruikt instant havermout

Instant havermout is heel handig als je in de ochtend een snel ontbijtje in elkaar wil flansen, maar je kunt het beter niet gebruiken als je overnight oats wil maken. Aangezien deze soort havermout een stuk kleiner is, verzuipen ze als het ware in de melk. Kies daarom liever voor een pak ouderwetse haver.

4. Bewaar het fruit en de noten voor ‘s ochtends

Het is verleidelijk om ‘s avonds ook al het fruit en de noten door je havermout te roeren om het jezelf ‘s ochtends nóg makkelijker te maken, maar deze stap kun je beter overslaan. Tenzij je je overnight oats graag eet met taaie noten en papperig fruit, natuurlijk. Maar wij slaan even over, bedankt. Haal je overnight oats liever ‘s ochtends uit de koelkast en roer het geheel nog even goed door voordat je je fruit en noten toevoegt. Wel kun je ‘s avonds al chiazaad en gedroogd fruit door de overnight oats roeren om ‘m éxtra gezond te maken.

5. Niet roeren

Roer de havermout ‘s ochtends altijd nog even goed door, voordat je je lepel erin steekt. De onderkant van de havermout kan namelijk behoorlijk papperig zijn, terwijl de bovenkant wat knapperig kan zijn. Lekker om mee te beginnen misschien, maar niemand heeft zin om te eindigen met een havermoutpapje. Roeren, dus!

Lees ook: Mjammie: zo zorg je ervoor dat je havermout als appeltaart smaakt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: TheKitchn | Beeld: Unsplash, Irina Grigora?