Maak jij deze dingen in huis ook weleens schoon met allesreiniger?

Ieder van ons heeft waarschijnlijk een fles allesreiniger in het gootsteenkastje staan. Dit effectieve schoonmaakmiddel wordt erbij gepakt voor tal van huishoudelijke klusjes. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, is allesreiniger niet voor alles te gebruiken. Er zijn namelijk een aantal materialen waar allesreiniger meer kwaad dan goed doet. De volgende vijf dingen in huis kan je beter met iets anders dan allesreiniger schoonmaken.

1. Maak er niet de ramen mee schoon

Als we de ramen wassen is het ultieme doel natuurlijk streeploze, heldere ramen. Hoewel op de verpakking van allesreiniger beschreven staat het geschikt is voor het poetsen van ramen, kun je beter een ander middel gebruiken. Allesreiniger zorgt namelijk niet voor streeploze ramen. Een effectieve reiniger voor de ramen bevat meestal ingrediënten die snel verdampen en geen strepen achterlaten. Probeer eens een eenvoudige doe-het-zelfoplossing van azijn en water met een microvezeldoek. Je ramen zullen stralen als nooit tevoren!

2. Gebruik het niet op houten meubelen

Gebruik nooit allesreiniger op houten meubelen, tenzij het houten meubilair een plastic coating heeft. Allesreiniger is te vochtig voor hout en kan ook ingrediënten bevatten die het materiaal na verloop van tijd laat verkleuren en kan beschadigen. Probeer in plaats van een allesreiniger een speciale oliezeep voor het reinigen en behandel het hout vervolgens met een olie of wax.

3. Vermijd leren oppervlakken

Net als bij hout kan leer ook door de ingrediënten in een allesreiniger beschadigd raken. Ten eerste is regelmatig afstoffen en stofzuigen een goed begin om leren oppervlakken zo lang mogelijk mooi te houden. Als je de boel beter wil poetsen, bevochtig dan een microvezeldoek met een beetje water en veeg het leer schoon.

4. Allesreiniger werkt niet als desinfectiemiddel

Tenzij het anders wordt aangegeven op de verpakking, desinfecteert allesreiniger normaal gesproken niet. Dit betekent dat het geen ziektekiemen doodt. Of we het nu hebben over de gootsteen, een vuil aanrecht, of vieze deurknoppen: allesreiniger is hiervoor niet te oplossing.

5. Gebruik het niet om natuursteen te reinigen

Sommige allesreinigers zijn misschien prima voor granieten aanrechtbladen en ander natuursteen. Zorg ervoor dat je eerst goed het etiket en de ingrediënten checkt voor je het gebruikt! Een allesreiniger die niet geschikt is voor gebruik op natuursteen of die zure ingrediënten bevat, zal de gekitte rand en de steen zelf beschadigen, waardoor het na verloop van tijd dof wordt.

Lees ook: Voor altijd een georganiseerde en schone koelkast? Zo doe je dat

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pixnio