Kookfans

Het hoeft niet moeilijk te zijn

Hygiëne is ontzettend belangrijk, vooral in de keuken. Je werkt hier immers met verse ingrediënten en bereid eten voor jezelf, en eventueel je gezin of andere huisgenoten. Maar hoe schoon is jouw keuken eigenlijk? Want wat schoon lijkt, hoeft niet per se schoen te zijn. Wij hebben daarom een aantal makkelijke tips om je keuken spic en span te houden! 

1. Vaatdoekje

Het lijkt een onschuldig lapje, maar schijn bedriegt. Het vaatdoekje is de beruchtste bacteriebron van de keuken! Onderzoek van de Consumentenbond wees uit dat een vaatdoekje gemiddeld 3,5 miljoen (!) bacteriën bevat. Dat komt niet alleen door alle viezigheid die we er even snel mee opvegen, maar ook doordat dat doekje niet snel genoeg in de wasmand verdwijnt. Gebruik hierom elke dag een schone, wring hem na het gebruiken goed uit en gebruik het uitsluitend op het aanrecht.

2. De gootsteen

Heb je net fruit afgespoeld en valt er bijvoorbeeld een druif of aardbei in de gootsteen? Niet opeten! Evenals het vaatdoekje is ook de gootsteen een broedplaats van bacteriën; honderdduizenden per vierkante centimeter is geen overdrijving. Oorzaak is de combinatie van vocht en voedselresten. Vaak schoonmaken dus, die gootsteen. Giet er ook geregeld wat kokend water doorheen.

3. Alert op de afzuigkap

Toch iets om in je agenda te schrijven: wanneer de filters van de afzuigkap moeten worden vervangen. Om de paar maanden dus. En tussendoor is het geen overbodige luxe om ze af en toe goed schoon te maken.

4. Meteen opdienen

Dien warme gerechten snel op; eten (te) lang warm houden creëert een ideale omgeving voor ziektekiemen. Laat een kliekje om diezelfde reden zo snel mogelijk afkoelen en zet het zodra het kan in de koelkast.

Lees ook: Hiervoor kun je een restje wijn nog gebruiken in de keuken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Kookfans archief | Beeld: Pexels